välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Skillnaderna mellan plattmaskar & spolmask

Postad av : Ulf Friberg

Medan både plattmaskar och rundmaskar är mjuka skal ryggradslösa djur, skiljer deras biologi kraftigt nog att sätta dem i att olika kategorier. Plattmaskar tillhör stammen Platyhelminthes, medan spolmask tillhöra Nematoda

kroppsform

Plattmaskar har platta, band formade kroppar, medan spolmask är runda (men inte segmenterade) och koniska mot slutet. Båda är bilateralt symmetriska.

Reproduktion

Rundmask är könsbestämmas, med två olika kön, medan plattmaskar kan vara antingen könsbestämmas, hermafroditer, eller använd asexuell reproduktion.

Coelom (kroppshålan)

Plattmaskar är acoelomates, de har ingen kropp hålrum mellan mag-tarmkanalen och kroppens väggen. Rundmaskar är pseudocoelomates, medan de har en kropp hålighet, det är inte sammansatt av mesodermal epitel och är därför inte en sann coelom

matsmältningssystem

Plattmaskar har en enkelriktad mag-tarmkanalen. . Avfall tas in och ut genom samma hål. Rundmaskar har en tvåvägs-tarmkanalen, med en mun och anus.

Cephalization (yrsel)

Rundmask har nerver buntar i ena änden, men ingen optisk receptorer, vilket gör dem mindre cephalized än plattmaskar. Plattmaskar har nerv buntar samt en primitiv hjärna och eyespots.

    Previous:nothing
    Next:förklara elektriska stege diagram
    
    Copyright © 2011 give2all.org