välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av saponin

Postad av : Jonathan Nyberg

Saponiner är glykosider (en molekyl där sockret är bunden till en liten icke-kolhydrat organisk molekyl) med särskilda skummande egenskaper, enligt Cornell University Institutionen för husdjursvetenskap. De får sitt namn från Soponaria, en såpnejlika anläggning. Även ordet för dessa ämnen har sina rötter i tvål, som "Säpo" är det latinska ordet för tvål

Fakta

Saponiner består av en polycykliska aglykon som antingen är en triterpenoid (en stor grupp av föreningar arrangerade i en fyra till fem -ring nen av flera syreatomer och 30 kolatomer) eller en kolin steroid, enligt Cornell. Aglykonen kallas sapogenin och steroid saponiner kallas saraponins. Saponiner förmåga att skapa skum är ett resultat av kombinationen av en vattenlöslig sidokedja med en opolära (en förening som delar elektroner från två olika atomer lika) sapogenin.

Funktioner

saponiner är fytokemikalier (kemisk föreningar som finns naturligt i växter) som finns i en mängd olika örter, bönor och grönsaker, enligt Örter 2000. Även sojabönor är en populär källa till saponiner, de är också i ärter, tvål rot, soapberry och KVILLAJABARK. Dessutom är kommersiella saponiner ur Yucca schidigera en (blommande växt även känd som spanska Dagger) och Quillaja saponaria (ett vintergrönt träd som ibland kallas KVILLAJABARK).

Funktion

Bland de farmakologiska användningsområden för saponin är att de orsaka lys (död av celler), särskilt blodkroppar, enligt Herb 2000. Saponiner också resultera i hemolys (att bryta öppna celler) och anses därför vara mycket giftiga. I det förflutna har saponiner använts för att tillämpa gift för att pilen tips för att användas i krig.

Använder

Eftersom saponiner är bittra de också förringa smaklighet av djurfoder. Cornell University rapporter om att vissa saponiner minska intaget av foder och fördröja tillväxten nonruminant djur (djur som har en mage, snarare än de fyra som finns i boskap, till exempel). Bland deras lindrigare effekter dock saponiner också för att öka ett kroppens förmåga att absorbera kisel och kalcium och som ett resultat att öka kroppens förmåga att smälta. Dessa typer av saponiner finns normalt i spenat och havre.

Fördelar

saponiner är kända för att stöd i absorptionen av viktiga mineraler och för att förbättra matsmältningen. Dessa typer av saponiner inkluderar rödbeta, sparris och många andra baljväxter. Dessutom attribut Örter 2000. com popularitet vissa saponiner att fördelarna med deras "extraordinära systemiska effekter. " Dessa ämnen inkluderar akebia trfoliata, bupleurum chinense (både kinesiska åtgärder) och Scrophularia nodosa (figwort), de fungerar som antiinflammatoriska medel. Zea mays (majs siden) och Betula pendula (vårtbjörk) är kända för sina urindrivande egenskaper.

    
    Copyright © 2011 give2all.org