välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad konstellation innehåller Karlavagnen?

Postad av : Annika Hultén

Karlavagnen är vad astronomerna kallar en asterism --- en grupp av stjärnor i en stjärnbild, eller inom en rad konstellationer, som bildar en igenkännbar mönster. Medan många människor tror att Karlavagnen är sin egen stjärnbild, är det faktiskt en del av Ursa Major

Stora Björnen

Karlavagnen består av sju ljusstarka stjärnor som tillsammans bildar vad som ser ut som en jätte skopa på himlen. Skålen på skänken är också kroppen av Ursa Major, Karlavagnen, medan skaftet är björnens lång svans.

Double Star

Mycket ljussvagare stjärnor fläkt ut från Karlavagnen och bilda ben och huvud av björn, vilket gör Ursa Major den tredje största stjärnbilden på natthimlen. Den andra stjärnan i handtaget på strömstare, Mizar, faktiskt är en dubbelstjärna system, synliga för skarpsynt observatör på en klar natt som två stjärnor.

North Star

Genom att följa en tänkt linje uppåt genom de två stjärnorna på vad som skulle vara "hälla kanten" på slev, kommer en observatör till Polaris --- Polstjärnan --- i Ursa Minor, eller den lilla björnen.

Arcturus

Arcturus, en mycket ljusstark stjärna i Bootes herden är på vägen mot en tänkt linje utstakad från båge i handtaget på skaft bort från skålen.

Myt

I den grekiska mytologin var Ursa Major och Minor en mor och son att gudarna förvandlas till björnar och placeras på himlen nära varandra.

    
    Copyright © 2011 give2all.org