välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

egenskaper av väte

Postad av : Jeanette Morales

Väte är det vanligaste grundämnet i universum. Den viktigaste komponenten i de flesta stjärnor, gör väte upp mer än 90 procent av universums massa. Trots detta är väte den minsta och lägsta vikt av alla element, som består av bara en enda proton och en enda elektron. Många av de fastigheter av väte härrör från denna särskilda atomär konfiguration

Du behöver:.
Tom äggkartong (återvunnet papper /kartong slag)
Vax.
Kutterspån /sågspån.
Torktumlare ludd.

Storlek

väteatom är det minsta elementet, både i storlek och massa. Atommassan mäts i termer av atomära enheter (lika med massan av en enda proton), så atommassa av väte endast är 1,00794. Liksom alla atomer, väteatomer är otroligt små. Väteatomen mäter endast ca 0,12 nanometer i diameter

Typer

Det finns tre isotoper av väte -. Samma grundämne, men med olika antal neutroner i atomernas kärnor. Den vanligaste isotopen av väte kallas protium och har en proton i kärnan. Protium utgör mer än 99 procent av alla väte i universum. Deuterium är den andra isotop av väte, med endast 0,015 procent av väte. Tritium är den minst vanliga isotopen, som endast finns sällan i naturen. Det kan tillverkas genom att bombardera deuteriumatomer med neutroner, men tritium fortfarande instabil och sönderfaller.

Identifiering

Vätgas är luktfri och färglös i sin gasform (H2). Väte finns alltid som en gas på jorden, med en otroligt låg kondensering punkt till minus 252,8 grader Celsius. I stjärnor är väte en plasma, liksom de flesta element i hög värme och högt tryck miljö. Du kan identifiera väte närvaro i stjärnor genom användning av spektroskopi. Leta efter utsläpp linjer i spektrumet som matchar de som produceras genom förbränning av vätgas på jorden.

Effekter

Vätgas är en mycket reaktiv element. På jorden existerar väte inte isolerat i naturen. Alla jordens väte är istället bundna i molekyler med andra element, till framför allt med syre bildar vatten (H2O). Även ren vätgas kan tillverkas via kemiska processer, är denna gas volatila. Vätgas är brännbart, gjorde ett faktum klart i början 20th century när väte-fyllda luftskepp som Hindenburg fattade eld och snabbt bränns.

Funktion

Vätgas har många användningsområden inom forskning och industri. Även inte används allmänt för lufttransporter längre, väte är lättare än luft-egenskaper gör det möjligt att användas för att lyfta objekt. Flytande väte bränsle skjuter NASA: s raketer i rymden, och bränsleceller makt rymdstationen. Vätgas kan användas för att köra bilar också, och det finns ett växande intresse för detta "ren" teknik. Väte också används på processer metallbehandling och i raffinaderier.

    
    Copyright © 2011 give2all.org