välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är motstånd för?

Postad av : Stefan Svensson

Ohms lag är en grundläggande relation inom elektronik. Spänning lika Aktuella tider Motståndskraft eller V=IR. Detta är analogt med en vatten VVS relation av vattentrycket i en punkt beror på flödet och begränsning. Motstånd är en elektronisk begränsning av flöde. I elektroniska kretsar, är spänning i allmänhet fast, med aktiva komponenter (transistorer och integrerade kretsar) bryteffekt genom passiva nät eller till andra aktiva komponenter. Motstånd begränsa flödet av ström, spänning dela, drar ner på kraften och variabla motstånd ofta används för att finjustera kretsar.

Du behöver:.
tom äggkartong (återvunnet papper /kartong slag)
Vax.
Kutterspån /sågspån.
Torktumlare ludd.

Motstånd

Construction

De flesta motstånd är tillverkade av en bit kol eller metalloxid med axiell leder och en keramisk fall som är märkt med färgkod anger dess värde i Ohm (eller den grekiska Omega). Mindre vanliga typer är trådlindade motstånd av hög motståndstråd eller metall segment legering. I integrerade kretsar, kommer ren motståndet vanligtvis antingen ett set-värde transistor, eller en metalloxid segment av förbindelsevägen spår mellan transistorer.

Fast resistorvärden

För fasta motstånd, de flesta använder en färgkod på fallet att ange deras värde i ohm.
Precision motstånd kommer att använda en fyrsiffrig sifferkod som ger de tre siffran värde och den fjärde siffran är den multiplikator. Exempel: 1003 är 1,00 gånger tio till den tredje makten eller 1000 ohm. Power motstånd oftast är stora nog att ha motståndsvärdet tryckta direkt på lådan.

Effektklasser

Fysisk storlek avgör hur mycket makt ett motstånd kan försvinna utan att skadas. Den vanligaste motståndet betyget är 0,25 Watt. De flesta motstånd på 2 watt eller mer är stora nog att ha sina wattal betyg tryckt på ärendet utöver motståndsvärdet.

Fasta motstånd i digitala kretsar

I de flesta digitala kretsar är verkliga åtgärder byta nivåer. Motstånd används oftast som pull-up motstånd, ansluta en digital port till Vcc, men att begränsa strömmen, är de också används som pull-down motstånd. Ansluter en port till jord, samtidigt som man begränsar belastningsströmmen.

fasta motstånd i analoga kretsar

Motstånd har många användningsområden i analoga kretsar. En serie resistorer mellan V + och Ground kan användas som en spänningsdelare nätverk, där den punkt mellan två av de motstånd kan ge en fast referens spänning vid en på förhand fastställd värde mellan V + och Ground. Motstånd används för att begränsa strömmen till en aktiv komponent och kan användas i en AC krets för att begränsa strömmen till en kondensator som del av en timing krets. I detta fall genom att begränsa strömmen till en viss nivå, kan den tid kondensatorn tar att debitera en särskild spänning användas som en tidsinställd utlösare att vända på en transistor, relä eller annan aktiv komponent.

Variabel Motstånd

De flesta variabla motstånd har en blottad motstånd kropp (kol, metalloxid eller lindad) med bly i varje ände och en metall torkare i kontakt med kroppen. Som torkar flyttas från ena änden av motståndet till den andra, kommer storleken på motståndet mellan ena änden och torkar variera upp till det fulla värdet av motståndet. Eftersom de flesta kretsar har en fast spänning, ger förmågan att manipulera ett motstånd värde i en krets för operatören att ändra den nuvarande och spänning på den punkten i kretsen. Det är oftast används för finjusterande en spänning, där en timer värde eller styra volym.

    
    Copyright © 2011 give2all.org