välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

embryonal stamcellsforskning fördelar och nackdelar

Postad av : P-O Lennartsson

Embryonal stamcellsforskning har varit ett ämne av stor debatt. Stamceller är unspecialized celler som har förmåga att bli oavsett vilken typ av cell behövs. Det gör dem viktiga för människor och gör dem också viktiga i forskning för att finna bot för sjukdomar. Det finns tre källor till stamceller: vuxna, navelsträngsblod och embryon, källan till de flesta stamceller används i forskning. Stamcellsforskning har många fördelar för främjande av medicin, men också många nackdelar och det är därför debatten fortsätter.

Mänskliga Vs. Blastocysten

I centrum för debatten är källan till stamceller. Som nämnts, de flesta av de stamceller som används i forskning är embryonala stamceller. Dessa stamceller kommer från ett embryo som är ett befruktat ägg innan de celler börjar differentieras till specialiserade celler, som kallas en blastocyst. Pro sida hävdar att en blastocyst ger över 100 stamceller som om de inte odlas kan ge ett oändligt utbud av celler från bara en rad. Dessutom finns det många oanvända embryon från provrörsbefruktning som kan användas för att främja forskning. De con sidan är de som tror att livet börjar vid den punkt där befruktningen och att därför forskning med embryonala stamceller är att döda mänskligt liv.

Medicinska skäl

Embryonal stamcellsforskning är också kontroversiell på grund av medicinska skäl. Stamceller som är frysta har visat sig förändras över tiden, vilket skapar kromosomavvikelser som kan leda till skapandet av cancerceller. Anhängare hävdar att embryonal stamcellsforskning kan leda till botemedel för sjukdomar som Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, ryggmärgsskador, hjärtsjukdomar och diabetes typ I.

Kloning

Informationen lärt av embryonal stamcellsforskning kan ge forskare med kunskap och förmåga att göra en mänsklig klon. I teorin kan specifika organ klonas och används när transplantationer behövs. Dessa klonade organ skulle ha en lägre förekomst av avstötning. Men många människor tror att skapandet av mänskligt liv inte bör vara i händerna på människor. Dessutom är det vetenskapliga samfundet inte ens säker på om stamceller kan användas för att klona organ och om transplantation skulle vara framgångsrik

alternativ. Vuxna

benmärgen hos vuxna är en rik källa till stamceller. Fördelen med att använda dessa stamceller är att embryon inte skulle behöva förstöras för att få fram stamceller, vilket eliminerar moraliska invändningar. Men utvinna benmärg för att få detta alternativ källa stamceller kan smärtsamma och destruktiva till vävnaderna. Nya metoder skapas, men i allmänhet att få stamceller från vuxna är tidskrävande och tiden kan vara av stor betydelse vid förhållanden då stamceller behövs.

Alternativa Källa: navelsträngsblod

Ett annat alternativ källa för stamceller är blod från navelsträngen. Navelsträngsblod är den rikaste källan av stamceller. Dessutom är det navelsträngsblod sparas i förväg, vilket innebär att cellerna är redo när de behövs. Det är dock förhandsplanering nödvändigt eftersom blodet måste in när ett barn föds. Även de stamceller från navelsträngsblod är till störst nytta när den används av givaren eller en familjemedlem till givaren.

    
    Copyright © 2011 give2all.org