välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

egenskaper hos en proton

Postad av : Jonathan Nyberg

Ernest Rutherford upptäckte atomkärnan 1911 och upptäckte protoner, de laddade partiklarna där, 1919. (Den neutrala partiklar i kärnan, neutroner upptäcktes många år senare. ) Protoner har samma laddning som elektronerna, men är 1. 830 gånger mer massiv. Protonen är antipartikel, kallad antiproton, har samma massa och motsatt laddning. Protonen består av tre kvarkar-två upp och en ner

Bestämmer antalet elektroner

En neutral atom har lika många elektroner och protoner. Den Coulomb (elektrostatiska) kraft mellan protoner och elektroner är en miljard-miljarder miljarder miljarder (10 ^ 36) gånger starkare än gravitationen. Vi märker av gravitationskraften mycket mer, men eftersom det är kumulativa, medan avgiften har motsatt tecken på att omintetgöra. Attraktionen mellan dessa avgifter gör insatser för protoner som skall neutraliseras genom lika många elektroner mycket stor.

Komplett yttertyg

Men atomer också som att ha sina yttre skal av fyllda elektroner. Ibland denna kraft åsidosätter kraft att neutralisera laddning i kärnan. Det är viktigt i halvledare. Till exempel fosfor och bor de bundna i en kisel halvledare inte har full yttre skal. Den fosfor har en elektron i sitt yttre skal, och därför ger upp lätt. De bor saknar en elektron för att fylla dess yttre skal. Även om fosfor skulle vara positivt på att förlora en elektron, ger starka Coulombkraften, särskilt om en negativ bor i närheten. Därför vid ett gränssnitt mellan bor-dopade och fosfor-dopad kisel, är positiva fosfor och negativa bor nära förbundna, som utgör en elektromotorisk kraft som driver fosfor elektroner frigörs genom solenergi i en riktning, vilket ger oss en solcell.

Repulsion på varandra

Om elektrostatiska kraften är 10 ^ 36 gånger så stark som den elektromagnetiska kraften, varför då inte protoner i atomkärnan flyger från varandra? Eftersom en kraft som kallas "starka kraften" binder nukleoner (neutroner och protoner) tillsammans. Den starka kraften överväldigar Coulomb repulsion på nära avstånd. Det är 100 gånger starkare.

Egentligen är nukleoner består av kvarkar, och den starka kraften binder ihop kvarkarna i nukleon. Det neutroner och protoner lockar är faktiskt bara resterande stark kraft som läcker ut från nukleon från kvarkarna inuti.

Proton Decay

Proton sönderfaller till lättare partiklar aldrig har observerats. (Detta är inte att förväxla med en proton förändrade till en neutron, som är tyngre. ) Protonen är en baryon och baryon nummer bevaras. Protonen är den lättaste (lägst energi) baryon, så dess baryon antal antagligen inte kan delas upp. Observation av proton sönderfall skulle dock hävda några stora enhetliga teorier som bryter bevarandet av baryon antal.

Betasönderfall

finns olika typer av betasönderfall, och en av dem är en proton förändrade till en neutron. Detta kan inträffa med insatsen av energi, som behövs eftersom en neutron väger mer än en proton. På grund av kravet på energi, kan förändringen inte ske isolerat. Energi måste injiceras utanför på något sätt. En proton blir en neutron genom att sända ut en positron och en neutrino.

    
    Copyright © 2011 give2all.org