välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur chock vågor som en jordbävning resa?

Postad av : Charlotte Wannberg

kompressionsvågor Waves

Det finns tre typer av seismiska vågor genom att skapa den jordbävningar. Den första vågen är en våg kompressionsvågor vanligtvis kallas en P-våg. En P-våg är den snabbaste seismisk våg, kör med 6,0 km /s. P-vågor resa ut i alla riktningar från fokus av jordbävningen flytta fram och tillbaka i samma riktning som vågen färdas. Till exempel, tänk dig att du håller en Slinky med ena änden i varje hand. Om du skulle skapa en P-våg med Slinky, skulle du kunna flytta händerna fram och tillbaka mot och bort från varandra, stretching och komprimera Slinky när du flyttar. P-vågor gör att molekylerna i klipporna att agera på samma sätt, de partiklar som blir komprimerad sedan rebound som våg rör sig genom jordskorpan. P-vågor kan färdas genom fasta ämnen, vätskor och gaser.

Skjuvvågor

Skeva vågor, även känd som S-vågor, flytta vinkelrätt mot färdriktningen. De reser ut i alla riktningar från fokus av jordbävningen. Föreställ innehar en Slinky. En S-våg skulle röra sig genom jordskorpan som om du flyttar Slinky sida till sida. S-vågor kan endast resa genom fasta ämnen. I genomsnitt flyttar de till 3,5 km /s genom jordskorpan.

Ytvågor

Ytvågor, även känt som L-vågor eller Love vågor, resor längs skorpan yta. Dessa vågor flytta ut från epicentrum (den punkt direkt ovanför fokus), som om ringar på vattnet. De har mycket gemensamt med havsvågor, vilket gör att molekyler av stenar för att "rulla" när de går förbi. Återigen, tänk dig att hålla Slinky. En yta våg skulle flytta över ytan som om du använder Slinky som ett hopprep. Ytvågor rör sig med olika hastigheter beroende på det material de rör sig genom. Den tätare materialet, desto snabbare vågorna rör sig. Medelhastigheten för en yta våg är 3,0 km /s. Ytvågor orsakar flest skador under en jordbävning. De har också förmåga att orsaka kondensering, agerande "kondensering" sediment som våg passerar. Byggnader och stiftelser kan sjunka under kondensering, orsakar betydande skador. Ytvågor kan färdas genom fasta ämnen, vätskor och gaser. När en yta våg kommer i kontakt med vatten, har det förmågan att bilda en tsunami.

    
    Copyright © 2011 give2all.org