välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varifrån ren vätgas ifrån?

Postad av : P-O Lennartsson

Väte är det vanligaste grundämnet i universum. Stjärnor använder väte som sin främsta energikälla, brännande igenom det med kärnfusion reaktioner, medan på jorden vätgas finns i vatten, levande organismer och olja, bland annat. Medan ren vätgas kan användas för kemiska reaktioner, särskilt dem som arbetar med vätgasdrivna bränsleceller, hitta rent väte på jorden kan vara svårt. Vätgas är oftast en del av någon annan förening och måste extraheras för att användas. Detta innebär ett problem för miljöforskare, eftersom ren vätgas kan användas för att experimentera med livskraftiga bränsleceller, men utvinna väte är en energiintensiv förfarande som kan producera extra koldioxid som en biprodukt. Av denna anledning har flera metoder för att utvinna ren vätgas har utvecklats och fortsätter att vara modified. Nuclear energi producerar vätgas som råvara. Även om kärnenergi inte producerar skadliga utsläpp, men det kommer med den extra kostnaden för radioaktivt avfall. Vätgas är också en biprodukt av oljeraffinering. Detta väte kan samlas in och används på samma gång. I en liknande metod kan vissa fossila bränslen bör reformeras för att samla vätgas som är bundna till dem, som producerar vätgas till priset av bränslet.

Denna reformering kan göras med olja eller naturgas och är den vanligaste metoden för att få ren vätgas. Metan är i kombination med vatten och värms upp till ett par tusen grader Fahrenheit och sedan en kemisk katalysator introduceras. Medan processen använder upp naturgas och producerar koldioxid, är processen samlade och koldioxid kan ledas tillbaka till cykeln. En liknande metod används för att skapa vätgas från biomassa material, såsom extra flis eller biologiska waste. One av de traditionella sätten att utvinna vätgas är genom elektrolys, eller bryta en stark elektrisk ström genom vattnet. Denna ström orsakar en kemisk reaktion i vattnet den berör, separera väte från syre och dividera gaser mellan katod och anod. Detta ger en mycket ren form av vätgas, men är inte särskilt effektiv, eftersom det kräver stora mängder el. Eftersom användning av traditionella kraftkällor för att skapa väte på detta sätt är självförstörande, vissa system använda solenergi eller vindkraft för att skapa tillräckligt med el för att separera väte.

Forskarna arbetar på mer effektiva sätt att få väte . Ett av de primära metoder är genom biologiska medel. Vissa typer av växter producerar väte som en del av fotosyntesen. Forskarna har kunnat genetiskt ingenjör gemensamma växter för att skapa vätgas på samma sätt, och de arbetar med syntetiska motsvarigheter också.

    
    Copyright © 2011 give2all.org