välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur påverkar en begränsande näringsämne har på ett ekosystem?

Postad av : Charlotte Wannberg

Ett ekosystem är en gemenskap av levande organismer, inklusive växter och djur, som interagerar och fungera som en helhet. En viktig faktor som utövar ett enormt inflytande på ekosystem är en begränsande näringsämne

Definition

En begränsande näringsämne är ett näringsämne som behövs för fortsatt tillväxt, men som finns i en begränsad mängd. Ett bra exempel på detta finns i Florida, där de begränsande näringsämnena för algtillväxt är fosfor och kväve. Alger kan bara växa när dessa två näringsämnen finns i vattnet. När fosfor och kväve har varit utarmat kommer algerna retirera tills dessa näringsämnen återförs.

Syfte

Syftet med begränsande näringsämne verkar vara att stoppa någon form av växtlighet från omkörningar ett ekosystem. Det är en sällsynt händelse när en växt har frihet i ett ekosystem att köra frodas och tar upp alla resurser. Medan den vanliga rovdjur och bytesdjur relationer hålla djur i schack, begränsande näringsämnen verkar fungera på samma sätt för växter eftersom det begränsande näringsämnet är oftast används av en mängd olika växter i ett ekosystem. Det finns konkurrens om vilka växter få näringsämne.

Effekter

Medan begränsande näringsämnen är främst reserverade för växter, effekterna spred sig över hela ekosystemet. Till exempel, om färre plantor kan produceras på grund av en begränsande näringsämne, betyder det att det blir mindre mat för växtätare. Mindre mat till växtätare innebär att deras befolkning kommer att minska. Färre växtätare innebär mindre mat för rovdjur, vilket också kommer att få sänkt befolkning. En begränsande näringsämnet begränsar tillväxten av en hel ekosystem och inte bara några få växter.

Migration

En faktor som kan kasta ett ekosystem ur balans är den mänskliga ingrepp där vissa växter växer. Äppelträd, till exempel, kan spridas naturligt i Nordamerika av djur att äta av frukten eller genom att de äpplen rulla iväg och producerar nya träd. Men det är osannolikt att många växter från Asien skulle göra det till Nordamerika på egen hand, men människor har fört frön och ibland hela plantor. Detta kan resultera i en rad problem för ett ekosystem, alldeles särskilt när det nya, exotiska växter har en annan begränsande näringsämnet än andra växter, och som sådan kan vara fria att växa obehindrat. Detta skulle vara anläggningen version av ett djur som förs till en miljö där den inte har några naturliga predatorer, och raketerna befolkningen.

Lägga begränsande näringsämnet

Ett annat sätt som ekosystem kan kastas bort deras naturliga rytm är av införa mer av en begränsande näringsämnet än vad som ursprungligen närvarande. Detta kan lätt ses där människor lägga gödsel till sina varv. Den ökade mängder kväve och fosfor som finns i många gödselmedel (två viktiga begränsande näringsämnen för växter) innebär att det nu finns en mycket större överflöd av vad som var tänkt att vara en begränsande faktor. Detta resulterar i större och mer vanliga växters tillväxt eftersom det finns nu mer än tillräckligt med resurser för att upprätthålla växtligheten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org