välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur smälta en paramecium mat?

Postad av : P-O Lennartsson

Förtäring

Paramecia är mikroskopiska encelliga organismer som är vanligt förekommande i många sötvattensmiljöer. I själva verket kan en droppe eller två av dammvatten avkastning hundratals av dessa varelser, och visa dem i mikroskop är en vanlig övning i många naturvetenskapliga studier. Paramecia har tusentals hår-liknande projektioner, som kallas cilier, runt deras kroppar. Cilier slå fram och tillbaka och är vad driva en paramecium genom vattnet. De är också ansvariga för utformningen matrester (jäst, algceller) mot munnen, som är känd som en oral spår. När maten partikeln kommer i närheten av muntliga spåret flimmerhåren fortsätter att slå och dra maten närmare tills det är uppslukade av paramecium. Denna process kallas endocytos (bokstavligen, "inne i cellen). Det är lite som processen att svälja.

Digestion

tillräckligt med mat partiklar måste bygga på basen av muntliga spåret att utlösa omvälvande. När det finns tillräckligt med mat byggs upp, är de matrester som dras in i paramecium mun och bildar ett livsmedel vacuole. I andra celler vakuoler används som förvaring, och det är inte annorlunda i paramecium utom vakuoler används i matsmältningen eller förvaring av livsmedel har särskilda egenskaper för att möjliggöra spridning av enzymer och näringsämnen. Maten hålls inom en vacuole medan matsmältningen äger rum. Enzymer i cytoplasman genomsyra väggen i vacuole och smälta maten inuti. De näringsämnen som frigörs från maten partikeln är likartat sprids vidare till utsidan av vacuole i cytoplasman, närande paramecium.

Egestion

När den näringsrika innehållet i vacuole utresa via diffusion, blir vacuole mindre och restprodukter inom det blivit mer och mer koncentrerad. Den vacuole fortsätter att röra sig genom cytoplasman tills alla näringsämnen har hämtats. Den vacuole sedan kommer i kontakt med det anala pore, spricker den och innehållet utsöndras till den omgivande miljön. Denna process kallas exocytos (bokstavligen, "utanför cellen).

    
    Copyright © 2011 give2all.org