välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur reproducera tallar?

Postad av : Ulf Friberg

kottar

Tallen reproducera genom att producera frön. Till skillnad från lövträd, som producerar frön som är omgivna av frukt, tall frön ligger på skalor av strukturer som kallas kottar (kottar). Tallen har både manliga och kvinnliga reproduktiva strukturer, eller kottar. Både manliga och kvinnliga kottar finns på samma träd. Vanligtvis är de manliga kottarna som producerar pollen ligger på nedre grenarna i trädet. Detta för att förhindra att pollen från att falla på den kvinnliga strutar i samma träd och således främjar utbyte med andra tallar, som ökar den genetiska variationen mellan träd. Hanen kottar, även känd som hängen, finns bara under våren det år då de producerar pollen. De ser inte gillar kottar många är bekanta med, men är långa tunna strukturer som är mjuka och ligger i klasar på grenarna.

Gödsling

Pollen produceras av hanen konen. Ett korn av tall pollen innehåller genetisk information från tall som den hänger. Varje korn av pollen är utrustad med två små vingliknande strukturer som hjälper pollen bli väders i luften och främja en bred spridning. Säden av pollen finner sedan sin väg till en mottaglig hona kon, som verkar vara fast och hård. När pollen hamnar på konen, växer det en lång tunn slang i mitten av konen där ägget ligger. Där är den genetiska informationen i pollenkorn i kombination med den genetiska informationen i ägget, och ett befruktat embryo resultat. Allt eftersom tiden går (vanligtvis cirka två år), växer embryot till ett frö och konen blir bruna och utvecklar skalor. Det är vid denna tidpunkt kotte liknar det välbekanta kottarna sett nedskräpning i skogen. Om en av kotte s fjäll dras av, kan en mogen säd ses vid basen. Om planterade kommer detta frö växa till en tall.

Fröspridning

Eftersom växter är orörliga, är det viktigt att de har olika sätt att sprida sitt pollen och frön från moderplantan att minimera inavel. Den bevingade pollen som tallar har hjälper denna spridning. Olika djur som ekorrar och nötskrikor äter vanligen tall frön och sprida ut dem. Pinjenötter (frön) också blir en stor del av människans mat (även om människor inte sprida dessa frön, uppenbarligen). Eftersom djuren inte äter alla arter av kottar har vissa arter utvecklat unika metoder för att förhindra inavel. Några tallkottar förbli väl tillsluten tills de når en extremt hög temperatur, som skulle finnas i en skogsbrand. Först när dessa kottar är uppvärmda göra de släpper sina frön, vilket motsvarar den sannolika död moderplantan i elden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org