välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Giardiasis hos hundar

Postad av : Annika Hultén

Giardia finns encelliga små organismer som lever i tarmarna av hundar och andra djur. Även forskare och veterinärer inte till fullo förstår dessa parasiter, det finns några identifierbara symtom och behandling för hundar med Giardiasis

Symtom

Under de tidiga stadierna av Giardiasis, finns det ofta inga symptom. Men när infektionen växer, hundar ofta visar en minskad aptit. Dessutom är hundarnas avföring blir ofta blek-färgade, onormalt starkt doftande, och fet i utseende.

Effekter

Som Giardiasis fortskrider, orsakar det ofta skador på tarmen foder. Parasiterna också störa matsmältningen och utnyttja näringsämnen som hundar behöver för en hälsosam funktion.

Orsaker

Giardia smittar hundar genom en cysta containied i organismer som förorenar mat eller vatten. Inuti hunden fäster Giardia till tarmväggarna och återger genom att dela in i två och om igen tills organismen forma en cysta igen och passerar ut hunden genom avföring.

Diagnos

Veterinärer diagnostisera typiskt Giardiasis genom att undersöka flera avföringsprov vidtagit ett antal dagar i rad under ett mikroskop. Dessutom kallas en ny metod för att diagnostisera ELISA använder enzymer för att ge Giardia en fluorescerande utseende, vilket gör dem lätta att upptäcka.

Behandling

Den anti-parasit drog fenbendazol och antiobiotic läkemedlet Metronidazol ofta hjälpa till att bekämpa Giardiasis. Däremot kan droger orsaka potentiellt biverkningar såsom leverskador, så vissa veterinärer inte behandla Giardiasis tills den börjar nuvarande symtom.

    
    Copyright © 2011 give2all.org