välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur var Uluru bildas?

Postad av : Camilla Näslund

Du behöver:
modellera
. Skumplast block (som frigolit).
Shell.
Gips.
Plastbehållare.
Plastsked.
Smörkniv.
Små, grunda trä facket.
Sand.

sammansättning

Uluru (eller Ayers Rock) är en massiv yttringar av arkose, en typ av sandsten rik på fältspat och innehållande järnoxid, vilket ger ett landmärke dess rödaktig . Den närliggande outcropping känner som Kata Tjuta (eller The Olgas) är gjord av olika material, ett konglomerat, men bildades av samma geologiska processer som skapat Uluru.

Tidig Geologi

ca 550 miljoner år sedan, Amadeus Basin i vad som nu centrala Australien genomgick en period av berg byggnad. Den nakna berg (detta var innan flercelliga livet som växter) urholkas snabbt och bildar stora alluvial fans i låglandet. Omkring 500 miljoner år sedan, var det område som omfattas av ett grunt hav och den alluviala material var täckt med sediment och pressats samman till en lager av sten. Mellan 400 miljoner och 300 miljoner år sedan genomgick området en annan runda av bergskedjor, med berglager som viks och dragkraft uppåt. Den arkose lager som blev Uluru flyttades 85 grader från horisontalplanet vid denna tid. Kata Tjuta konglomeratet flyttades ca 20 grader från horisontalplanet.

Uluru visar sig

Vittring svepte bort den omgivande mjuka sediment och, långsammare, eroderade den exponerade sandsten till en kärna som nu skjuter 1. 141 meter upp från den omgivande slätten . Vind-och vattenerosion i sandsten har bildat många grottor, sprickor och hål skyddade vatten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org