välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är pulsarer upptäcks?

Postad av : Valon Istrefi

Pulsarer är fascinerande objekt. Upptäcktes först 1967, pulsarer härleda sitt namn från ordet pulsarer, och är den spöklika resterna av en gång gigantisk stjärnor som har kollapsat och är i sina dödsryckningar.

Hur Pulsarer skapas

Som en stjärna börjar uttömma sina bränsle --- som alla stjärnor så småningom kommer, är även vår sol --- bränsle utarmat först från det inre av stjärnan. När tillräckligt med bränsle har tagit slut, kollapsar stjärnan i på dess tomt centrum. Som stjärnan kollapsar, är hela dess återstående materia kondenserats, lämnar stjärnan många gånger mindre än sin ursprungliga storlek, och dess materia många gånger tätare.

En annan effekt av stjärnans kollaps är att den roterar på en mycket snabbare takt än den gjorde vid sin ursprungliga storlek. Precis som skridskoåkare snurra i en snabbare takt som de drar armarna in mot kroppen, så gör rotationshastighet stjärnan öka dess diameter minskar.

Resultatet är att en gång jättestjärna är nu en liten kvarleva av vad det en gång var. Den genomsnittliga pulsar, en gång en stjärna som var mer än en miljon gånger så stor som jorden, är nu 260 miljoner gånger mindre än jorden, och roterande upp till en miljon gånger per sekund.

Men det är fortfarande en stjärna, och den avger fortfarande ljus.

hur vi hittar dem

Trots pulsarer sänder ut ljus, det är för svag för att upptäckas visuellt från jorden. Det enda sättet att de kan detekteras genom användning av radioteleskop. Radioteleskop kan upptäcka icke-visuella strålning från pulsarer.

Varför de "Pulse"

saken på ett kollapsade stjärnan är mycket tät. I själva verket, enligt NASA, skulle bara 1 tesked av materia från en pulsar väga ungefär en miljard ton på jorden. Denna extrema täthet orsakar strålning som flyr från pulsaren att avges endast från sina magnetiska poler. Så pulser som vi upptäcker från jorden inträffa som varje magnetiska polen pekar mot Jorden som pulsaren roterar.

Tänk på en fyr ledstjärna. Även mot bakgrund av fyren kontinuerligt skiner, till observatör ljuset tycks blinka som ledstjärna roterar. Detsamma gäller för en pulsar. Även strålning kontinuerligt ut från sina magnetiska poler kan vi upptäcka endast den strålning två gånger under varje varv som pulsar. Och så, från vårt perspektiv på jorden verkar stjärnan för att pulsen strålning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org