välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel en jordekorre

Postad av : Jan-Olof Stoor

Du behöver:
vattenfritt natriumacetat
. Avjoniserat eller destillerat vatten.
Liten glasflaska med propp eller lock.
Andra behållare stor nog att rymma de små glasbehållare.
Exakt balans eller skala.
Mätglas.
Omrörning.
Värmeplatta med kontroll.
Termometer.

Avel

jordekorre är en vanlig gnagare som lever i Nordamerika. De mest folkrika arten är den östra jordekorre, som finns i de östra delarna av Kanada och USA. Chipmunks få sitt namn från den nästan fågellika sönderdelning ljud de avger när de springer omkring på jakt efter mat. Skicklig på att klättra i träd, ekorrar är ganska små djur endast ca 9 inches lång och kännetecknas av en rad brun och vita ränder på sina kroppar. Mellan februari och april kommer de manliga och kvinnliga gänget ras. Mamman är då kvar att höja sin unga ensam. Gestationperioden i östra jordekorre varar 31 dagar efter vilket så många som 2-8 barn gänget är födda i en underjordisk håla eller den.

Babies

barn föds utan hår och är helt blinda, de är inte större än storleken av en humla. Dock kommer de unga gänget mogna snabbt, med deras varumärke ränder dyker upp på deras päls så snabbt som åtta dagar i deras liv. Unga Chipmunks måste stanna kvar i sin håla med sin mamma så länge som sex veckor i vissa fall. Deras ögon kommer inte helt att öppnas förrän efter en månad, även om de börjar öppna delvis efter fyra eller fem dagar. När de unga har avvanda, kommer de att våga sig ut i den och två till fyra veckor efter att de blir självständiga, lämnar sin mammas håla. Både manliga och kvinnliga gänget kommer att uppnå sexuell mognad efter ett år. Honan har en annan kull av unga mellan juni och augusti.

Vuxenliv

jordekorre kommer fodergrödor för mat under dagtid, äta en mängd saker eftersom det är en allätare. Varelser som sniglar, sniglar, larver av insekter, maskar kommer grodor, möss och småfåglar ätas som kommer ekollon, bär, frukter, frön och nötter. Hemmet i östra jordekorre kan tunnelbanan, i ett träd eller ett hål i en stenmur. Den gnagare kommer att lagra mat för vintern när det är vilande, men inte riktigt i ide. Chipmunks är ensamlevande och kommer kraftfullt att försvara sitt territorium, kommer tillsammans bara för att leka. Medan en jordekorre kan leva så länge som åtta år, är den genomsnittliga livslängden för ett i naturen bara två. Däggdjur som tvättbjörn, kommer Bobcats, prärievargar, fiskare, vesslor och katter döda och äta ekorrar som kommer rovfåglar såsom hökar och ugglor.

    
    Copyright © 2011 give2all.org