välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel flicksländor

Postad av : P-O Lennartsson

Ägget scen

Omedelbart efter parningen, fastställs den vuxna kvinnliga flickslända sina ägg i vattnet, i allmänhet på eller i undervattensläge vegetation, fast ibland kommer hon att lägga ägg i ett skyddat område av vatten snarare än på växtligheten själv. Äggen är ca 1 mm lång och cylindrisk, och är lagd klorna på några hundra till några tusen. Beroende på art, äggen kläcks i ungefär en till tre veckor.

Nymfen scen

nymfen steget är en vattenlevande skede i livet för flickslända. Efter kläckning är nymfen flickslända om u00BC tum lång. Den har slanka kropp och långa ben av vuxna, men inte har vingar och har tre externa gälar i slutet av sin kropp som ser ut som en svans. Som nymfer, flicksländor är rovdjur, jakt och äta små vattenlevande djur som insekter, mygga larv och även små fiskar och yngel. Även vattenmiljön, några flickslända nymfer klättra på växtlighet fånga byten.

Arter i tropikerna tillbringar ungefär två månader av sitt liv i nymfen skede, medan flicksländor i kallare regioner kan ta upp till tre år för att bli vuxna. Under denna tid, nymferna gå igenom mellan fem och 15 molts, där de ömsar skinn som vuxit alltför snäv. Omedelbart före den sista av dessa molts framträder flickslända från vattnet, sittande på vegetation och låta dess huden torka. När huden torkar, det sprickor öppet och flickslända involverad fullt utformade. Innan flickslända kan flyga iväg, vilar den som med benen stärka och dess vingar vecklas ut.

Sitt vuxna stadium

Som vuxna flicksländor varierar från cirka u00BE tum till 1 u00BE tum, beroende på arten. Den vuxna har flickslända en mycket smal och lång kropp, vilket kan vara mörkt färgad eller ljusa blå, grön eller röd. Dess två genomskinliga vingar vila viks över insektens rygg, ungefär som en fjärils vingar. Vuxna flicksländor äter små insekter som myggor, flugor och bladlöss.

Som vuxna flicksländor bor mellan ungefär tre veckor och ungefär sju månader, beroende på deras art. Kortare livslängd flicksländor är könsmogna några dagar efter de följer av de nymf stadiet, medan längre livslängd flicksländor inte är sexuellt mogen för ett par månader. Så snart de är könsmogna, flicksländor återvända till vatten och para sig. Honorna kan lägga ett par kullar av ägg under sin livstid.

    
    Copyright © 2011 give2all.org