välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför färgerna solnedgången förändras?

Postad av : Camilla Näslund

ljuset, Spectrum, och vår atmosfär

Människan har alltid undrat över sin miljö, särskilt mot himlen. Varje dag går vår himmel från fast blå till ett smörgåsbord av röda, apelsiner, gula, rosa, och vem vet vilka andra färger under solnedgången. Som vi skall se, anledningen till att himlen är blå under dagen och anledningen till att himlen är inte blå under soluppgång och solnedgång båda är kopplade. Det har att göra med spridning av ljus till dess specifika regnbågens färger genom atmosfären partiklar.

Blue skys, Vivid Solnedgångar

synligt ljus består av alla färger i det synliga ljuset, och upplösningen av vitt ljus i dess olika färger kan ses genom ett prisma-att bryta den vita ljuset i det välbekanta regnbågens färger i rött, orange, gul, grön, blå, indigo och violet. his notering från längsta våglängden på den kortaste våglängden. Under dagen är de kortare våglängd blues och violer spritts av molekyler och andra partiklar i luften. Detta spritt ljus når våra ögon från alla håll på en klar dag på eftermiddagen, och vi ser himlen som blått. Längre våglängd synligt ljus, som rött och orange, påverkas inte av de relativt få scatterings av ett fåtal chans molekyler

solnedgång och soluppgång. Mer atmosfär, Scattering

Under soluppgång och solnedgång, på grund av vinkeln solens strålar, måste solljus passera genom mer av vår atmosfär innan de når våra ögon. Detta innebär att solljuset har möjlighet att vara utspridda mer fullständigt, kommer i kontakt med ännu fler molekyler och partiklar i luften. Detta gör att spridningseffekten blivit ännu tydligare, och dessa molekyler sprider bort alla blå och violett ljus. Ju längre våglängder av rött och orange ljus påverkas inte av den långa vägen via atmosfären, och fortfarande upptäcks av våra ögon. Detta är anledningen till att soluppgång och solnedgång kan se rött, orange, gul eller rosa.

    
    Copyright © 2011 give2all.org