välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

lätt fakta om solen

Postad av : Ulf Friberg

Solen, som är klassificerat som en gul dvärg, är stjärnan i centrum av vårt solsystem. När det gäller grundläggande egenskaper som storlek, ålder och temperatur, är vår sol betraktas som genomsnittlig stjärna. Dess dragningskraft håller alla planeterna i sina banor, håller solsystemet tillsammans. Jorden är beroende av solen för värme, ljus och energi

Storlek

Solens diameter är mellan 860. 000 och 870. 000 miles. Den innehåller cirka 99,8 procent av all massa i solsystemet, vilket gör dess massa under 330. 000 gånger jordens. Ca 1 miljon jordklot skulle få plats i solen.

Sammansättning

Solen är en sammansatt av heta gaser, främst väte (74 procent) och helium (23 procent). Resterande procent består av syre, kol, neon och järn.

Temperatur

solens yta är ca 5. 500 grader, medan den yttre atmosfären ökar till cirka 2 miljoner grader C. Kärnan är det hetaste med 10 till 15 miljoner grader C.

avstånd från jorden

Solen är ca 93 miljoner miles från jorden. Solljus tar bara lite över 8 minuter att nå jorden.

Lifespan

Solens livslängd är cirka 10 miljarder år. Det är för närvarande ca 4,5 miljarder år gammal. Som solen når slutet av sin livslängd, kommer det att börja samla mer helium eftersom den förlorar sin väte. Detta kommer orsaka att expandera till en röd jätte. När den har uttömt alla sina bränslen kommer Solen kollapsar i en ljussvag vit dvärg och så småningom vända kallt.

    Previous:nothing
    Next:vad är täljsten?
    
    Copyright © 2011 give2all.org