välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är kärnkraft?

Postad av : Camilla Näslund

Höga oljepriser och den globala uppvärmningen har samverkat till att förnya intresset för kärnkraft. Det hade varit döende i USA och upplever avvecklingen i Tyskland. Även enkel i begreppen, hur ett kärnkraftverk blir fission till el är dålig, liksom frågorna kring kärnavfall

Du behöver:. .
5-liters hink
Plastbehållare.
Borrmaskin.
VVS tråd.
Takkrok.
Filtrering tank.
Ogenomskinlig uppsamlingstank med tättslutande lock.
.
Gummislang.
Silikon.
Strumpbyxor.
Träkol.
Små stenar.
Fin sand.

Värmekraftverk

Termiska kraftverk arbete genom att värma vatten till ånga med hjälp av att ånga för att driva en turbin, och turbinen att driva en elektrisk generator. I de flesta termisk design kraftverk, är fossila bränslen förbränns för att ge värme.

Kärnkraftverk

I ett kärnkraftverk, är det fission av tunga, instabila ämnen som ger värmekällan för att koka vatten och göra ånga. I alla andra avseenden, är själva processen för elproduktion samma som i ett konventionellt värmekraftverk.

Kärnfission

Kärnklyvning uppstår när en uran eller plutonium atom träffas av en snabb neutron som orsakar dessa stora, tunga och instabil atomer splittrades. Klyvning av dessa atomer resulterar i frisättning av energi, bland annat värme energi, och skapande av nya, mindre partiklar och atomer.

Chain Reaction

Några av de som skapas genom fissionsreaktion är mer neutroner, som fart ut och dela angränsande atomer av uran eller plutonium. Resultatet är en kedjereaktion, som upprätthåller den energi-göra verksamhet i en kärnreaktor.

Reaction Control

För att kontrollera kedjereaktionen så det ger endast den mängd värme som önskas för att göra ånga, en olika tekniker används. Dessa sträcker sig från grafit stavar till trycksatt vatten.

Strålning och Avfall

Andra saker produceras i reaktionen förutom värme och neutroner. Dessa inkluderar skadlig strålning och radioaktivt avfall.

Nuclear Fuel

Antingen uran eller plutonium kan användas som bränsle i en reaktor. Båda måste vara koncentrerad ("berikat") för att användas, men inte i samma utsträckning som skulle användas i ett kärnvapen. Vapenmaterial uran är 3 till 4 gånger mer koncentrerad än reaktorkvalitet uran.

    
    Copyright © 2011 give2all.org