välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är studiet av djurens beteende?

Postad av : Ulf Friberg

Studiet av djurs beteende fokuserar på att besvara nederländska etologen och ornitolog, Nikolaas Tinbergen fyra frågor-den typen av saker som orsakade problemet, hur beteendet utvecklas inom djurets livstid, vilken funktion beteendet tjänar och hur beteendet utvecklas över tid. En grundläggande förståelse för etologi hjälper djurägare att förstå vad som orsakar deras husdjurs beteende

Etologi

Etologi är den vetenskapliga termen för objektiv undersökning av djurens beteende. Etologi försöker förklara det komplicerade samspelet mellan medfödda beteende och miljö. Djur ärva förutsägbart beteende från sina föräldrar, men vissa av dessa naturliga beteenden kan uppfödd av en art, som domesticerade katter och hundar mot sina vilda artfränder, säger PetPlace. com.

Historia

År 1973, Konrad Lorenz, Karl von Frisch och Nikolaas Tinbergen delade ett Nobelpris för att utveckla studiet av djurens beteende, eller etologi. Dess ursprung är dock spåras tillbaka till Charles Darwin. Han var den första att jämföra beteenden av en specie av djur till ett annat närbesläktade arter, enligt Bellarmine. edu

metoder

Två motstridiga metoder finns för att studera djurens beteende -. Behaviorism (fokuserade på inlärt beteende) och traditionella etologi (med inriktning på medfödda beteende). Medfödda beteenden är instinktiv. Det är vad en otränad djur kommer att göra på egen hand-jakt, äta, sova, bo. Inlärt beteende är utbildad beteende. Utbildningen kan föras vidare från en människa till djur, eller från djur till djur, som en mor anka renskötsel ankungar sidan gatan eller gorillor grooming varandra. Att studera en arts tull och karaktär, måste du följa den i en naturskön miljö. För att studera de underliggande beteendevetenskapliga, man ibland måste skapa olika miljöer för arten, säger PetPlace. com.

Upptäckter

Animal behaviorists har fastställt fem stora etologiska upptäckter att förklara djurs beteende. De omfattar fasta handlingsmönster, stimuli underteckna, prägling, vakuum aktiviteter och beteenden förskjutning. Fasta åtgärder mönster är inneboende, psykologiskt kodade beteenden, som en fågels parning dans. Gå stimuli är medfödda utlösare för beteenden som krävs för att en art överlevnad. Ett bra exempel på tecken stimuli är en påfågel färgstarka fjäderdräkt att attrahera en partner. Inkopiering händer under tidiga liv perioder med snabba och ibland permanenta lärande. När en ung kattunge erkänner vuxet djur att ta hand om den, det är prägling. Avtryck behöver inte vara mamma katt. Om vårdgivaren är en hund kommer kattungen anser fortfarande att det som mamman siffra. Vakuum aktiviteter är repetitiva beteenden som sker utan yttre stimuli, till exempel en bur mus bygga ett bo, även om den aldrig har sett en. Förskjutning beteenden är beteenden som verkar out-of-sammanhang och uppstår när djuret är motiverad att utföra två eller flera beteenden på en gång. Hundar som hälsa och krypa ihop på samma gång visar överslagsbeteende.

Behaviorism jämfört med traditionella Etologi

Traditionella etologer fokus på medfödda beteendemönster, medan behaviorists fokus på inlärt beteende. Behaviorism är i stort sett begränsade till laboratoriestudier medan etologer basera resultaten på fältstudier i naturliga miljöer. Slutsatserna av båda fälten är nödvändiga för att förklara alla typer av djurens beteende. Att planera ett program för att ändra beteende, forskare lita mera på behaviorism lärande teori. De flesta hund utbildningsprogram, till exempel förlita sig på behaviorism snarare än etologi, säger PetPlace. com.

    Previous:nothing
    Next:Michigan identifiering av fåglar
    
    Copyright © 2011 give2all.org