välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vikval diet

Postad av : Magnus Ekblad

Vikvalar är de minsta av undergruppen för valar som kallas "valfiskben" valar. Till skillnad från tandvalar, såsom späckhuggare, inte stjälken de inte och döda bytet. Vikvalar använda filter för att samla i sitt byte. Alla bardvalarna har en liknande diet

bardvalarna

valarter är uppdelad i två grupper:. Tandvalar och bardvalarna. Bardvalarna är det största av de två valen grupper och inkluderar knölval, den grå val, blåval och vikval. Vikvalar är köttätande trots att de inte har tänder. Stället har de valfiskben plåtar, som fungerar som filter

valfiskben plattor

vikvalar är gulpers, vilket innebär att de simmar genom stim av deras favorit fisk och öppna munnen, så att bytet skall filtreras genom deras valfiskben plåtar. Dessa skyltar hänger från överkäken av val och består av keratin och kantad med en hårig frans som överlappar plattorna. De fungerar som en sil när valen öppnar sin mun för att ta i sitt byte. Keratin är inte ett ben, men samma ämne som gör upp hår, naglar och horn av djur.

Plankton

En av vikval favorit måltider är plankton. Dessa organismer är så små att de inte kan simma snabbt nog för att fly havsströmmar och driver tillsammans med vattnet tills de når mogen ålder och sjunker till botten. Ordet plankton betyder "vandrande" och beskriver ett brett utbud av fisk, ägg, alger och andra organismer som flyter omkring i havsvattnet.

Krill

Dessa små räkor närbesläktade arter är mycket lika plankton och ofta kan mitt bland moln av plankton. Krill kommer att migrera till olika djup i vattnet och ofta de djur som livnär sig på dem, som vikvalar, kommer att följa. Enligt de nordligaste Alliance, krill är valarna huvudsakliga kost när de är i norr nära isen.

Liten fisk

De norska vetenskapliga valfångsten program funnit att, utöver plankton och krill är fisk ofta den främsta stapelvara i en vikval kost. Vikvalar äter sill, kolja samt torsk och har varit kända för att jaga skolor av ansjovis och sardiner, enligt Enchanted Learning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org