välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vilken typ av liv havsdjur bland korallreven?

Postad av : P-O Lennartsson

Enligt World biom vid University of California, Santa Barbara, korallrev ger skydd åt ca 25 procent av alla marina livet. Vissa varelser helt enkelt använda korallrev som en tillfällig oas, medan andra lever i revet heltid. Djur som lever i eller runt korallreven omfatta kräftdjur och tagghudingar, mantor, muränor och symbiotiskt organismer som clownfiskar och anemon

Coral polyper och zooxanthellae

Enligt Microdocs vid Stanford University, korall polyper skapa den grundläggande strukturen av korallreven genom att producera kalciumkarbonat skelett som skydd . Korall är faktiskt en levande varelse med stickande tentakler. Den hårt yttre skelett, som kallas corallite, skyddar korall polyp medan den fångar mat med sina tentakler. Zooxanthellae är en typ av alger som koraller polyper lita på för att överleva. Algerna liv inom polyper och använder fotosyntes för att ge upp till 95 procent av polyp mat. Denna "arbeta tillsammans" process kallas symbios.

Clownfisk och anemoner

Symbiotiska arter i reven är beroende av varandra för mat, skydd och reproduktion. Ett sådant symbiotiskt par är clownfiskar och anemon. Den clownfisk lägger sina ägg och gömmer sig i havsanemon för skydd. I gengäld vaktar clownfisk anemonen från rovdjur och tar bort parasiter från den.

Kräftdjur och tagghudingar

Det finns flera typer av kräftdjur som lever i korallrev, inklusive hummer, räkor och krabba. Enligt University of California Museum of Paleontology (UCMP), finns det cirka 38. 000 arter av kräftdjur i havet, vilket gör dem den dominerande leddjur. Tagghudingar bor också i korallrev. UCMP klassificerar dessa varelser som pentameral, vilket innebär att de är symmetriska i multiplar av fem. Tagghudingar inkluderar sanddollar, sjöborrar och sjögurkor. (Ref 4)

Manta Ray

mantor är inte heltid korallrev invånare. Snarare tillbringar de merparten av sin tid simning genom öppen sjö och filtrerande. Men mantor ofta täta korallrev att mata och tvätta sig själva. Tiny fisk som lever bland revet svärma runt Manta Ray och äta borta parasiter som fastnat i ray hud. Mantor är enorma djur som kan väga upp till 3000 kg och sträcka sig över 20 meter bred.

Muräna

muränor har ett antal olika namn, inklusive grön muräna, grön Cong, Culebra Murena och moreia-verde. De har en något grotesk utseende, med tjocka, slem-täckt hud, långa, vassa tänder och tillplattade kroppar. Dessa solitära fiskar lurar i skrevor i korallrev, poppar fram huvudet för att fånga små fiskar, krabbor och räkor. Muränor är mycket farliga för dykare, eftersom deras bett är svår och kan vara dödliga.

    Previous:nothing
    Next:eldfast tegel fakta
    
    Copyright © 2011 give2all.org