välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är 180 graders longitud linje?

Postad av : Stefan Svensson

Nollmeridianen är referens för linjer longitud, den imaginära vertikala linjer som delar upp jordens yta. Motsatsen meridianen är den 180 graders longitud linjen, som är 180 grader både öster och väster om nollmeridianen. Den 180 graders longitud linje fungerar också som en ungefärlig linje för att rita den internationella datumlinjen

Linjer av Longitude

Linjer av longitud är fingerade, lodräta linjer längs jordens yta som används som koordinater för att bestämma platser öster och väster om en referenslinje. Alla linjer longitud gå vid polerna.

Nollmeridianen

nollmeridianen, även känd som Greenwich Meridian Line, är märkt noll grader och går genom västra Europa och västra Afrika. Det är den referens som alla linjer i longitud bygger på. Till exempel betyder 30 grader västlig longitud 30 grader väster om nollmeridianen.

180 graders longitud

Eftersom jorden är sfärisk, reser 180 grader i någon riktning från nollmeridianen kommer att leda till 180 grader longitud, den motsatt meridian. Den 180 graders meridianen går genom västra Stilla havet.

Tidszoner

Jorden är indelad i 24 tidszoner, varje cirka 15 grader longitud i bredd. Nollmeridianen markerar Greenwich (eller zulu) tidszon, med andra tidszoner märkta plus eller minus timmar från detta område.

Internationella datumlinjen

Den internationella datumlinjen ungefärligen motsvarar 180 graders meridianen, även om det avviker med hänsyn till rikets gränser. Eftersom Jorden är indelad i 24 tidszoner, varje plus eller minus ett visst antal timmar från Greenwich, uppstår en linje på jorden där plus och minus zoner möts. Av tradition förekommer detta på den internationella datumlinjen. Reser österut över linjen minskar dag ett (till exempel från onsdag till tisdag) och reser västerut över linjen förskott den dag (tisdag till onsdag).

    
    Copyright © 2011 give2all.org