välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man hittar specifika vikt med massa och volym

Postad av : Camilla Näslund

Specifik vikt, enligt Webster's New World College Dictionary "är förhållandet mellan vikt eller massan av en given volym av ett ämne till att bli en lika stor volym av en annan substans. " Det är också kallad "relativ densitet". Densitet är en vikt till volym jämförelse. Vikt är gravitationskraften på ett föremål

Du behöver:. .
Calculator
Penna.
Papper.


1.
Skriv massa och volym på ditt objekt överst på sidan.
2.
Bestäm tätheten av objektet. Densitet bestäms genom förhållandet mellan ett objekts massa i förhållande till en given volym. Formeln för att beräkna densiteten är d=m /v, där D står för densitet, m står för massa och v står för volym. Densitet är lika med massan dividerat med volymen. Är
massa mätt i gram. Volymen kan mätas antingen i kubikcentimeter eller milliliter. En milliliter motsvarar 1 kubikcentimeter. Om till exempel, har ett objekt en massa på 370 gram och en volym på 400 ml, är dess täthet beräknas som delat 370 med 400. Som ger objektet en densitet på 0,925 gram per milliliter.
3.
Beräkna den specifika vikten hos objektet. Densitet bestäms av förhållandet mellan ett objekts vikt i förhållande till en standard densitet. Standarden densitet som används för vätskor och fasta ämnen är vattnets densitet vid 4 grader Celsius. Vattnets densitet vid 4 grader Celsius är 1,00 gram per milliliter. Formeln för beräkning av den specifika vikt är tätheten av objektet dividerat med vattnets densitet vid 4 grader Celsius. Så om ett föremål har en densitet på 0,925 gram per milliliter, är dess densitet beräknas som 0,925 gram per milliliter dividerat med 1,00 gram per milliliter. Detta ger objektet en specifik vikt av 0,925 (inga enheter).

Tips och varningar


  • Densitet är en kartografisk nummer. Därför spelar ingen roll vad måttenhet används för att bestämma densitet. Med specifik vikt är densamma i alla mätsystem. Så om, som i vårt exempel ovan var tätheten av objekt 0. 925 gram per kubikcentimeter i stället för gram per milliliter, är den specifika vikten 0,925 fortfarande.
    
    Copyright © 2011 give2all.org