välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man bestämmer en okänd klorid titrering

Postad av : Camilla Näslund

Kemister utföra en procedur som kallas en titrering för att bestämma koncentrationen av en substans i en lösning. Kloridjoner resultat från att lösa gemensamma bordssalt i vatten. Silvernitrat används ofta som ett titrermedel för att bestämma en okänd koncentration natriumklorid. Det silver och kloridjoner reagera i en 1 till 1 molförhållandet (från kemisk ekvation i referens 1), vilket gör beräkningarna engagerade i denna speciella titrering relativt lätt

Du behöver:. .
Dropper
Okänd natriumkloridlösning.
Silvernitrat (fast).
Indikatorlösning (kaliumkromat).
Balans.
Byrett.
500 milliliter (ml) bägare.
100 ml bägare.
Skyddsglasögon, handskar, förkläde.


1.
Använd ditt saldo för att mäta 2,55 gram fast silvernitrat. Lägg denna kvantitet till din 500 ml-bägare och tillsätt vatten tills bägaren är fylld till 300 ml-märket. Rör lösningen tills alla silvernitrat löses. Detta kommer att skapa en 0,05 Molar (M) silvernitratlösning.
2.
Ladda din titrering byretten med 0,05 silvernitrat.
3.
Tillsätt 30 ml av din okända kloridlösning till din 100 ml bägare. Tillsätt 3 droppar indikatorlösning i bägaren, placera den under byretten.
4.
Release en långsam ström av silvernitrat från byretten i bägaren, snurra kloridlösning alla tiden. Omedelbart sluta lägga silvernitrat när ett öppet persika färg framträder i kloridlösning och inte försvinner. Denna färgförändring indikerar att lösningen har nått ekvivalenspunkten där mängden silverjoner är lika med mängden kloridjoner.
5.
Multiplicera molaritet silvernitratlösningen med antalet liter användas för att uppnå persika färg i kloridlösning. Anta till exempel att byretten indikerar att du använt femton ml silvernitratlösning att nå ekvivalenspunkten. Beräkningen ser ut så här:

mol av silvernitrat som används=0,05 mol /L x 0,015 L=0,00075 mol

Eftersom silver och kloridjoner reagera i en 1 att 1 ratio, visar detta att det finns 0,00075 mol klorid i lösningen.
6.
Beräkna molära koncentrationen av kloridlösning genom att dividera antalet mol närvarande av den volym av lösningen i liter.

kloridlösning koncentration=0,00075 mol /0,03 l=0,025 m

I detta exempel har det okända kloridlösning molär koncentration av 0,025 M.

tips och varningar


  • Använd alltid redskap när du arbetar med kemikalier.
    
    Copyright © 2011 give2all.org