välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

papegojfisk i korallreven

Postad av : Magnus Ekblad

Papegojfisk är några av de mest färggranna fiskar i världen. Om du någonsin har dyka dykt eller snorkeled på en tropisk rev, är chansen att du har sett många. De kan nå längder på upp till 4 meter lång och har ljusa blå, grön, gul och lila färg. Dessa nära släktingar till en annan ultra-färgglada tropiska fiskar, den wrasse, finns i tropiska reven över hela världen

storlek och färg

Med ca 80 olika arter av papegojfisk spridda runt om i världen, skulle det kräva en uppslagsbok för att beskriva dem alla. I allmänhet är dock, papegojfisk från 1 till 4 meter lång när den fullt utvecklad. Spädbarn och ungdomar tenderar att vara en tråkig blå-grå färg, medan äldre exemplar sprack med färg. En vanlig färg för vuxna papegojfisk är en elektrisk blå-grön med gula fläckar och lila belyser vid basen av deras fenor.

Läge

Parrot fisk finns i och kring tropiska rev i alla världens hav, men de är tätast ligger runt Karibiska havet. De kan hittas på rev mer än 100 meter djup samt strukturer och klippformationer i grunt vatten.

Diet

papegojfisk kost är huvudsakligen baserad på alger, som de ofta utdrag ur delar av revet korall. Papegojfisk har specialiserat slipning tänder som tillåter dem att pulvrisera den korall och exponera alger fyllda polyper begravd inuti. Den pulveriseras biprodukt av denna process är sand. Med den höga tätheten av papegojfisk runt tropiska rev, en stor del av sand finns runt dessa rev kan tillskrivas papegojfisk.

Kön

Parrot fisk uppvisar en av de mest säregna beteenden revfiskar när det gäller att kön. Det är vanligt för män att upprätthålla harem av honor. Men om en manlig dör eller förlorar sitt harem, kommer en kvinnlig från gruppen växla kön och ta över den dominerande manliga roll för gruppen. Detta kön växling kan inträffa flera gånger under en papegojfisk liv.

försvarsmekanismer

Vissa arter av papegojfisk sova i en slags kokong av forskarna tror tjänar syftet att dölja fiskens doften från nattliga rovdjur. Dessa kokonger är faktiskt en slemlager som utsöndras från en orgel på fiskens panna, och processen upprepas varje natt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org