välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur du hittar volymen av en oregelbunden objekt med en graderad cylinder

Postad av : Valon Istrefi

Volymen av ett objekt med en regelbunden form, t. ex. en kub eller sfär, är lätt bestäms genom mätning av objektets dimensioner och ersätta siffrorna i lättillgänglig formler. För oregelbundet formade objekt såsom stenar, men dessa mätningar är inte möjligt. Istället forskare använda metoden för kubiska förskjutning för att mäta sådana föremål "volymer. Detta innebär helt sänka ned föremålet i vatten och mäta hur mycket volymen av vatten ökar. Detta belopp av fördrivna vatten motsvarar den volym av den översvämmade objektet.
1.
Köp en graderad cylinder från ett laboratorium distributionsföretag. Helst bör cylindern vara så liten som möjligt och samtidigt ha en öppning (dvs en inre diameter) stor nog att rymma det objekt vars volym skall mätas. Måtten finns på webbplatser av glas tillverkare. En 10-ml graderad cylinder, till exempel, har normalt en invändig diameter på ca 12 mm, men detta kan variera 1 mm eller mer från en tillverkare till nästa.
2.
Fyll cylindern ungefär halvfull med vatten. På grund av vattnets ytspänning, kommer det att tas delvis upp de sidor av cylindern för att bilda en U-form. Kemister hänvisar till detta som den "menisken", och den volymen avläses från dess botten. Uppskatta den sista decimalen att förbättra precisionen i mätningen. Till exempel, om botten av menisken sitter ungefär halvvägs mellan graderingar märkt 5,5 och 5,6 ml, bör detta beräknas som 5,55 ml. Om menisken satt närmare en fjärdedel av avståndet mellan 5,5 och 5,6 ml, skulle detta uppskattas enligt 5,53 ml (5,525 ml, avrundat uppåt), och så vidare.
3.

Skjut oregelbundet formade objekt i sidan på cylindern så att inte plaska något vatten från cylindern. Var säker på att objektet är helt under vatten. Om det inte är, ta sedan bort föremålet, tillsätt ytterligare vatten på cylindern och upprepa den ursprungliga volymen läsning från steg 2. Om objektet flyter och sedan dränka den genom att trycka ner den med en tunn bit metalltråd (kabeln inte kommer att ha tillräcklig volym för att störa mätningen).
4.
Record en andra behandling av volymen med samma teknik som beskrivs i steg 2 och subtrahera den första behandlingen av detta nummer. Detta motsvarar den volym av den oregelbundna objekt. Till exempel, om en graderad cylinder med en initial volym av 50,50 mL ökade till 59,75 ml när ett objekt var nedsänkt, skulle objektets volym vara 59. Från 75 till 50,50=9,25 ml
.

    
    Copyright © 2011 give2all.org