välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör en modell DNA nukleotid

Postad av : Annika Hultén

DNA (deoxiribonukleinsyra) utgör den genetiska instruktioner för många livsprocesser som finns i levande organismer. Dessa långa molekyler är uppbyggda av underenheter kallas nukleotider. Varje nukleotid består av socker deoxiribos ansluten till en fosfatgrupp och en av fyra kvävebaser: adenin, tymin, cytosin och guanin. Sekvensen av dessa baser är översatt till mRNA, från vilka aminosyror är kopplade att bilda proteiner som används i hela organismen. Den fosfatgrupp förbinder nukleotid med en annan nukleotid, bildar socker-fosfat ryggraden i DNA.

Du behöver:
Små frigolit bollar
. Tandpetare.
Pensel.
Svart färg.
Gul färg.
Röd färg.
Blå färg.
Grön färg.
Lila färg.


1.
Paint fyra frigolit kulor svart att representera deoxiribos socker och fyra bollar frigolit gul att representera fosfatgrupper. Måla en styrofoam boll varje återstående färger (röd, blå, grön och lila) för att representera de fyra möjliga baser i nukleotid (adenin, tymin, guanin och cytosin).
2.
med en tandpetare, bifoga en svart frigolit kula representerar deoxiribos socker till en gul frigolit kula representerar fosfatgrupp. Denna struktur utgör socker-fosfat nukleotida "kota" som går att bilda den "ryggrad" av DNA. Upprepa för den andra svarta och gula frigolit kulor.
3.
Använd en tandpetare, bifoga en av frigolit kulor som representerar det underlag som den svarta Styrofoam bollen i en rät vinkel till den gula bollen representerar fosfatgrupp. Upprepa för den andra baser och socker-fosfat modeller. Alla fyra DNA nukleotider är sedan representeras av konstruerade fyra modeller. För att ansluta nukleotider ihop till en DNA-kedja, använd en tandpetare för att ansluta fosfat grupp av en nukleotid till sockret i en annan nukleotid. Att konstruera dubbel-strängat DNA, anpassa grunderna så att adenin par med tymin och cytosin par med guanin.

    
    Copyright © 2011 give2all.org