välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Skillnaden mellan svamp & parasiter

Postad av : Magnus Ekblad

En parasitisk organism är ett som får näring från sin värd, som måste vara en annan levande organism. Även en svamp kan vara en parasiterande organism, är det inte sant att alla svampar är parasiter. Faktum är att många svampar överlever väl som lever på ruttnande organiskt material som samlats längs skogen

förändringar i definitionen av svampar

I mitten av nittonhundratalet, förändrade sättet att svampar sågs av forskare flera gånger. År 1952, Konstantin Alexopoulos, en väl respekterad mykolog definieras dessa unika organismer på ett sätt som fortfarande står idag. Som citeras i "Vad är en svamp" på University of Hawaii hemsida, beskrev han svampar som "kärnor, achlorophyllous organismer som normalt förökas sexuellt och asexuellt, och vars vanligtvis fintrådiga grenade somatiska strukturer är omgivna av cellväggar. " Denna definition hjälper att förstå svampar och deras ibland parasitära verksamhet.

Achlorophyllus

Förstå sikt achlorophyllus, är ett måste. Achlorophyllus är en vetenskaplig term som klassificerar en organism som inte kan producera sin egen mat. Detta inkluderar alla svampar. En synonym term för acrorophyllus är heterotroph. Förresten, är organismer som kan producera sin egen mat kallas autotrophs, och består främst av gröna växter.

Saprobe, parasiter och symbionter

Achlorophyllic organismer kan klassificeras som antingen en saprobe, en parasit eller symbiont. Symbionter är organismer som är beroende av en värdorganism för deras skydd, men arrangemanget är fördelaktigt för båda arterna. En saprobe är en organism som kan leva på resterna av organiskt material, som en gång var en del av en levande organism. En parasit får sin näring och skydd på en annan organism och kan orsaka skada eller sjukdom till sin värd. Parasiter är i allmänhet mycket mindre än sina värdar.

Svamp som Saprobes

De flesta svampar är saprobes. De svampar som du ser växer ur döda stockar och utbrott från jorden är saprobes eftersom de får sina näringsbehov energi från skämda organiskt material från döda växter.

parasiterande svampar

parasiterande svampar kan göra en hel del skador på jordbruksprodukter. Fördärvar och rostangrepp finns två typer av svampar som gör biologisk skada på våra skogar och jordbruksväxter. Vissa svampar organismer bli parasiter på djur eller människor. Två svampar som är parasiter till människor är fotsvamp och ringorm.

Encelliga vs flercelliga

Enligt definitionen i avsnitt 2 av Mr Alexopoulos, svampar är flercelliga organismer. När han säger att svampar är strukturer som omges av cellväggar, beskriver han dem som har ett yttre lager som innehåller många olika celler. Å andra sidan är de villkor saprobe och parasit inte begränsat till flercelliga strukturer. En encelliga organism kan vara en parasit eller saprobe.

    Previous:nothing
    Next:piezoelektrisk effekt och bentäthet
    
    Copyright © 2011 give2all.org