välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

piezoelektrisk effekt och bentäthet

Postad av : Charlotte Wannberg

Piezoelektrisk effekt ägs av en del material för att omvandla mekanisk energi till elektrisk ström. "Piezo" är ett grekiskt ord som betyder "att krama. " Effekten upptäcktes av Pierre Curie och Jacques Curie 1880. Dr I. Yasuda år 1957 upptäckte existensen av piezoelektrisk effekt i ben

Direkt piezoelektricitet

Den direkta piezoelektrisk effekt definieras som förmågan hos ett material för att producera spänning under spänning eller kompression.

Inverse piezoelektricitet

Det omvända piezoelektrisk effekt definieras som bockning orsakat i piezoelektriska material, som keramik och kristaller, på grund av tillämpad potentiella eller elektriskt fält.

Bone

De flesta av ben består av benvävnad som är oorganiska och organiska till sin natur. Hydroxyapatit, vilket är kristallint, utgör den oorganiska delen av benvävnad. Å andra sidan, kollagen typ I den organiska delen av matrisen. Hydroxyapatit har upptäckts att ansvara för piezoelektricitet i benen.

ursprung Piezoelektricitet i Bones

När kollagen molekyler, som består av laddningsbärare, är stressade, dessa laddningsbärare från insidan flytta på ytan av provet. Detta ger elektrisk potential över benet.

Benmassa och piezoelektrisk effekt

Den stress som agerar på ben ger den piezoelektriska effekten. Denna effekt i sin tur lockar benbildande cellerna (kallas osteoblaster) på grund av bildandet av elektriska dipoler. Denna därefter deponerar mineraler-främst kalcium-på betonade sidan av benet. Därför ökar den piezoelektriska effekten bentätheten.

Betydelse

En extern elektrisk stimulering kan leda till läkning och reparation i ben. Dessutom kan den piezoelektriska effekten i ben kan användas för benremodellering. Dr Julius Wolff år 1892 konstaterade att benet är omformas som svar på de krafter som verkar på den. Detta är även känd som Wolffs lag.

    
    Copyright © 2011 give2all.org