välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

delar av solsystem

Postad av : Stefan Svensson

Det mesta av vad vi vet om solsystem kommer från kunskap om vårt eget system. Den senaste upptäckten av ett annat solsystem med många likheter med vår egen har forskare undrar om solenergi system som vårt är vanligt förekommande. I en artikel som finns på Space. com den 14 februari 2008, Forskarna noterar flera likheter mellan vårt solsystem och den nya upptäckten, inklusive förekomst av flera planeter, gemensamma kretsar nyckeltal, och liknande nyckeltal storlek för planeter. Dessa resultat tyder på att de delar av vårt solsystem kan finnas i andra solsystem också.

Central Star

till sin natur solsystem har minst en central stjärna. I vårt solsystem finns det en stjärna-solen. I den närbelägna solsystem har hittats av astronomer, finns det också en enda stjärna. Det är mycket mindre än solen. Storleken och värme som avges från olika stjärnor varierar kraftigt, så olika solsystem kommer oas olika typer av stjärnor. Vissa kan ha ett binärt stjärnsystem står i centrum.

Planets

I vårt lokala solsystem, planeter delas in i två grupper. De inre planeterna är små, steniga, och nära solen. De har inte ringar och har från noll till två månar. De yttre planeterna, däremot är stora, gasformiga, och fjärran från solen. Dessa planeter kallas ofta gasjättarna. De har var ringar, även om vissa är mycket svagt. Varje gasjättarna har också många månar.

Även med kraftfulla teleskop, är det svårt att se planeter i ett angränsande solsystem. Hittills har astronomer bara kunnat identifiera gasjättar i andra solsystem. Gasen jättar verkar följa samma mönster som kretsar som gasjättarna i detta solsystem.

Andra delar

Vårt solsystem innehåller också ett antal andra faktorer, såsom asteroider, kometer, Kuiperbältet, och avlägsna Oorts moln. Asteroider är bitar av sten flytande i rymden. Vissa har oregelbunden banor, men i vårt system de finns oftast mellan Mars och Jupiter. Kometer har oregelbunden banor som ger dem nära solen med jämna mellanrum och sedan utföra dem till den avlägsna delarna av systemet. Kuiperbältet sträcker sig från Neptunus till de yttre delarna av solsystemet. Det är tre miljarder kilometer brett och innehåller ett antal stora objekt, inklusive "dvärgplanet" Pluto. Oorts moln är bortom Kuiperbältet och tros vara källan till de flesta kometer.

    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar flotta vinkel
    
    Copyright © 2011 give2all.org