välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

flödesmätare typer

Postad av : Magnus Ekblad

En flödesmätare är ett instrument som mäter flödet av vätska, antingen flytande eller gas. Det finns en mängd olika typer flödesmätare som använder olika fysikaliska principer för mätning av flöde. Varje alternativ har fördelar och nackdelar för att mäta olika media under vissa förutsättningar.

Venturieffekt

Trycket av en rörlig vätskedroppar som dess hastighet ökar. Detta kallas för Venturi-effekten och det ger en enkel och billig metod för att mäta flödet. En enhet kallas en pitotrör använder denna princip för att mäta hastigheten på ett flygplan. Höjden på en vätskekolonn att röret stöder visar trycket och därmed lufthastigheten. I rör, som kallas flow strypningar Venturierör och munstycken flöde påskynda flödet och den resulterande tryckfallet jämfört med ingång indikerar flödet.

Pressure Drop

Ett annat enkelt sätt att mäta en hastighet är att bestämma tryckfallet som produceras av en känd resistans. En anordning som kallas en strypfläns delvis hindrar flödet och skillnaden i tryck i vardera änden av sensorn indikerar flödet.

Rotameter

En rotameter är en vertikal glas med varierande diameter som innehåller ett flöte. Den kraft som följer flödet motverkar vikten av flottören och höjd når indikerar flödet. Rotameters kan ha magneter för manöverkontakter som indikerar när flödet når vissa punkter.

Kalorimetrisk Meters

Kalorimetrisk flödesmätare har en uppsättning av temperaturgivare och ett värmeelement. Kyleffekten av vätskan rinner förbi sensorerna orsakar deras temperaturer att vara annorlunda. Detta är en känslig metod beror på temperaturen i mediet och dess värmeledningsförmåga, men dessa enheter kan producera mycket exakta mätningar vid låga flöden.

Velocity

Velocity flödesmätare direkt mäter hastigheten på mediet. Vissa enheter använder dopplereffekten för att mäta hastigheten på flödet. Frekvensen av ultraljud som reflekteras från den vätska som tyder på dess hastighet.

positiv förskjutning

Några precisionsmätare har turbiner som roterar som svar på flödet, och att hastigheten är mätt. Dessa enheter kan ha noggrannhet så hög som 0,1%. Liknande anordningar som använder redskap eller lamellerna uppskatta flöde från den kända volymen på vätskan som passerar mellan bladen och frekvensen av pulser som skapas av den roterande delen.

Andra principer

Vortex meter använda ett hinder som avbryter laminärt flöde, och längden på virveln indikerar flödet. Övriga mätare använder Corioliseffekten genom att tvinga vätskan genom ett böjt rör och övervakning trycket på sidoväggarna. Dessa enheter kan också vara korrekt till 0,1 procent. I elektromagnetiska flödesmätare, sensorer mäter spänningen som orsakas av en ledande vätska när den passerar genom ett externt tillämpas magnetfält. Detta är naturligtvis bara användbar för ledande vätskor. För vätskor som körs i en öppen kanal, som höjden av vätskan den passerar över ett hinder kan användas för att uppskatta flödet.

    Previous:nothing
    Next:hur man beräknar fjäderkraft
    
    Copyright © 2011 give2all.org