välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av elektrisk provutrustning

Postad av : Magnus Ekblad

Elektrisk provningsutrustning finns i så många former som hela böcker är skrivna bara för att i detalj redogöra för olika typer. Du behöver inte veta en massa om el för att kunna använda vissa testutrustning, och det är inte en dålig idé för nästan alla att äga åtminstone en digital multimeter. Det finns några grundläggande verktyg som vanligtvis används, och alla har olika syften.

Voltmeter

Voltmetrar Mät spänningen skillnaden mellan två punkter. Men du kan fortfarande hitta analoga voltmetrar, digital voltmetrar är billiga och ger mer funktionalitet. Voltmetrar har två leder som behöver röras till separata punkter i kretsen som ska testas. En bra voltmeter har förmågan att mäta spänningar från millivolt till flera hundra volt. Dessutom kan voltmetrar visa polariteten på strömmen. En läsning av positiva eller negativa värden visar dig vilken riktning strömmen är flytande och med ström från från positiva till negativa.

Amperemeter

En amperemeter liknar en voltmeter, men åtgärder strömstyrkan i stället för spänning. Den har två leder som måste anslutas till olika punkter i en krets. De flesta amperemetrar kan mäta strömstyrkan alltifrån millamp nivå upp till ca 10 ampere. Problemet med att försöka mäta strömstyrkan är att det i allmänhet passerar genom ett motstånd array för att få mätas, men detta alstrar värme i proportion till den strömstyrka som mäts. Efter ca 10 ampere, blir det lättare att mäta elektromagnetiska fält som skapas av ström som går genom en tråd. Så hög strömstyrka mätningar görs av en annan typ av amperemeter att klämmor runt en tråd.

Kontinuitet Tester

En kontinuitet testare enkelt test för ledningsförmåga mellan två punkter. Man gör oftast ett pipande eller surrande ljud om kontinuitet föreligger.

Multimeter

En multimeter är en mätanordning som kombinerar både en voltmeter och en amperemeter. Däremot kan billiga digitala multimetrar också ofta mäta kontinuitet och motstånd. Många av dem samma mätare kan kontrollera dioder, transistorer och batterier.

Oscilloskop

Ett oscilloskop mäter ändringar i spänning över tid, och visar denna förändring som en graf på enhetens skärm. Oscilloskop är bra för att kontrollera frekvensen av digitala signaler, eller växelspänning. Det fina med oscilloskop är att de också visa formen på spänningen kurvor över tiden. Detta kommer i synnerhet praktiskt när reparation elektronik.

    Previous:nothing
    Next:älgjakt guide
    
    Copyright © 2011 give2all.org