välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur en Fuktighetsmätaren fungerar

Postad av : Ulf Friberg

英文博客的留言增加外链 链接的有效力 一些可以发锚文本签名的 做链接的重要规则 英文网站优化工具大全

Vilken Fuktighetsmätaren Åtgärder

luftfuktighet, ett mått på vattenånga i luften, är en av de variabler som mäts i grundläggande meteorologi. Det finns faktiskt flera olika typer av fukt, men vad de flesta människor menar när de talar om "fuktighet" är relativ luftfuktighet. Relativ fuktighet definieras av Perrys kemitekniker handbok som "förhållandet mellan partialtrycket av vattenånga i blandningen till den mättade ångtryck vatten vid en föreskriven temperatur. "

Med andra ord är relativ luftfuktighet ett indirekt sätt att mäta hur mycket vattenånga i luften vid en given tidpunkt, jämfört med hur mycket vattenånga luften kan innehålla vid maximal. Det uttrycks . som en procentsats När den relativa fuktigheten blir 100 procent, börjar vattenångan i luften att kondensera tillbaka till flytande vatten: Det kommer att regna

Relativ fuktighet är bra att veta eftersom det ger en uppfattning om. hur "våt" luften känns. Låg luftfuktighet kan leda till torr hud, klåda, och törst. Hög relativ luftfuktighet gör kyla känns kallare och varma temperaturer varmare. När vädret är mycket varmt, försämrar hög luftfuktighet kroppens förmåga att kyla ned genom att svettas. Relativ fuktighet har också en inverkan på känsliga maskiner som brädor dator krets och på utveckling av mikroorganismer och svampar. Inne i hemmet, gör hög luftfuktighet mögel mer benägna att utveckla, medan låg luftfuktighet underlättar spridningen på influensavirus.

Av alla dessa skäl, och mer, är det bra att vara medveten om den relativa luftfuktighet. Sammantaget är något av de instrument som används för att mäta luftfuktighet kallas en hygrometer, en Fuktighetsmätaren.

Kylda Mirror Daggpunkt Hygrometer

En av de mest exakta och moderna typer av hygrometer som kallas en "kyld spegel dagg punkt hygrometer. " En spegel är kyld, vilket orsakar kondens på dess yta. Ju högre relativ fuktighet, desto mer kondens. Detta mäts med hjälp av en optisk sensor som känner av droppar snedvrider slät yta av spegeln. Dessa hygrometrar är elektroniska apparater som kräver specialkompetens att bygga.

Leonardos Hygrometer

Den första kända hygrometern uppfanns för cirka 500 år sedan av Leonardo da Vinci. Han kom upp med idén om att väga en boll av ull, vars vikt skulle ändras beroende på fukt i luften. Detta var inte en mycket effektiv design, och det skulle dröja länge innan relativ fuktighet kan mätas exakt.

Hårhygrometer

För lite mer än 200 år sedan, en forskare vid namn Horace Bene ; dict de Saussure uppfunnit en hygrometer med ett hårstrå från människor eller djur. Beroende på den relativa fuktigheten skulle håret krympa eller växa i längd med en mycket liten mängd, blir längre i hög luftfuktighet och krymper i låg luftfuktighet. När håret spänns, kan denna förändring skall mätas. Dessa så kallade "hår hygrometrar" används fortfarande i dag.

Psykrometer

Den mest kända typen av hygrometern kallas en "Psykrometer. " (Psychrometry är ett teknikområde som berörs av egenskaper hos blandningar av gas och ånga. "Psychro" är en grekisk rot som betyder "kallt. ") En Psykrometer fungerar med hjälp av två termometrar i tandem. En av de termometrar är kontinuerligt hålls fuktig genom att vara täckt med något som en våt trasa. När vattnet avdunstar från trasan, absorberar den energi, sänka temperaturen i den omedelbara närheten. (Det är samma anledning som badkläder känns kall när du får ut av en pool eller badtunna. ) Denna temperatursänkning mäts genom den våta termometern, som registrerar en lägre temperatur än den annars skulle.

Den andra termometern håller sig torr och används som referens. Den mäter den faktiska temperaturen i luften. Den relativa fuktigheten kan då beräknas genom att mäta skillnaden i temperatur avläsningar mellan dessa två termometrar. Om temperaturskillnaden är låg, då den relativa luftfuktigheten ska vara hög, eftersom det innebär mindre vatten kan avdunsta från trasan täcker våt termometer, vilket i sin tur innebär att luften redan har en hel del vatten i den. Likaså, om temperaturskillnaden är hög, då den relativa luftfuktigheten skall vara låg, eftersom mer vatten kan avdunsta från trasan.

psykrometrar är endast effektiva om de mycket exakt är kalibrerade, och de måste kalibreras ofta.

    
    Copyright © 2011 give2all.org