välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför kallas det periodiska systemet?

Postad av : Annika Hultén

Det periodiska systemet av elementen ett system för att organisera element i kolumner och rader som kallas grupper och perioder för att man ska hjälpa till att förutsäga elementärt egenskaper. Namnet "periodisk" bordet innebär en upprepning eller periodicitet

grupper

De delar anges i kolumnerna, eller grupper, enligt valenselektron konfiguration. Grupper inte visar periodicitet. Metaller är längst till vänster-ädelgaser längst till höger

Perioder

periodicitet är lätt märke i förhållande till de perioder i tabellen. . I varje period, är den första delen en alkalimetall, den andra är en alkaliska jordartsmetaller, är näst sista en halogen, och så vidare.

Fysiska egenskaper

fysiska egenskaper som smältpunkt och kokpunkt kan förutsägas på grundval av periodicitet.

Transition Elements

Övergången element avbryta saker lite, men kan förstås inom ramen för det periodiska systemet. Ju fler elektroner det finns, desto längre bort de får från kärnan och ju närmare i energi de blir. Detta vållar vissa orbitaler att fylla till synes ur funktion.

Exempel på Periodicitet

Tänk alkalimetaller litium, natrium, kalium, rubidium, cesium och Francium. Har deras smältpunkter följer en logisk trend? De är, som anges i samma ordning som ovan, 181, 98, 63, 39, 28 och 27 grader Celsius. Graphing gör för att förutse eventuella saknade delar, som det gjorde med skandium, germanium och gallium.

    Previous:nothing
    Next:vad växterna växer i öknen ekosystemet?
    
    Copyright © 2011 give2all.org