välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fluorväte använder

Postad av : Jeanette Morales

Fluor, den mest elektronegativa av elementen, är relativt vanligt i jordskorpan, vanligen i form av mineraler som kryolit eller flusspat. Fluorväte är en färglös gas med molekylformeln HF-en väteatom bundna till en fluor atomen. Det löser sig lätt i vatten bildar fluorvätesyra. Även om det är mycket giftiga och starkt frätande (fluorvätesyra kan även attackera kvarts och glas), har fluorvätesyra fortfarande flera användningsområden inom industrin.

Dichlorodifluoromethane och Polytetrafluoreten

Vätefluorid viktigaste användningen är vid tillverkning av fluorerade kolföreningar som diklordifluormetan, som används i kylsystem, och polytetrafluoreten, används vid tillverkning av non-stick yta. Den fluorväte fungerar som en fluor givare att ersätta fluor atom för en av kloratomer. Fluor och kol utgör en kort och mycket starka band, och de flesta sådana föreningar är inerta eller kemiskt reagerar.

Läkemedel

Vätefluorid är också viktigt för tillverkning av läkemedelspreparat, av vilka många innehåller fluor atomer. Genom att ersätta en fluor för vätgas, kan kemister ofta förbättra en molekyl egenskaper att göra den bättre lämpad för användning som läkemedel. Atorvastatin kalcium, ciprofloxacin och fluorouracil är tre exempel på fluorerade läkemedelsmolekyler vanligt i medicinsk praxis.

Uranhexafluorid

Uranhexafluorid är ett mellansteg i anrikning av uran process som producerar anrikat uran för kärnreaktorer och atombomber. Yellowcake (uranmalm) först omvandlas till uranoxid, som sedan behandlas med fluorväte och fluor gas ge uranhexafluorid (sex atomer av fluor för varje atom av uran). Uranhexafluorid är bekvämt eftersom till skillnad från uranoxid, är det lätt förångas, oftast så de två isotoper av uran som finns i uranmalm kan skiljas genom en process som kallas gasdiffusion. Uranhexafluorid främsta nackdel är att det är mycket reaktivt och reagerar lätt med vatten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org