välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

roller i ekosystemet

Postad av : Magnus Ekblad

ekosystem består av komplexa sambanden mellan den organiska och oorganiska delar av en miljö, som omfattar växter, djur, mikroorganismer och livsmiljö själv. . Alla dessa faktorer spelar en viktig roll inom hälso av ett ekosystem och deras relationer ligger i en känslig balans. En art specifika roll i en miljö som kallas dess ekologiska nisch, och dess ställning i ett visst näringskedjan är känd som sin trofinivå.

Producenter

fotosyntetiserande organismer, eller producenter, omvandlar solljus till användbar energi. Denna grupp omfattar alla träd, gräs, buskar och blommande växter. Det omfattar även mikroorganismer som alger, och även vissa protozoer. Producenter spelar en viktig roll för att upprätthålla livet på jorden genom att omvandla koldioxid till syre under fotosyntesen, och genom att fungera som en näringskälla för andra organismer.

Primär konsumenter

Primär konsumenterna är organismer som livnär sig på växter eller fotosyntetiserande mikroorganismer (dvs. producenter). De sträcker sig från små djurplankton att större djur som rådjur, kor och giraffer. Primär konsumenter tjäna som ett viktigt näringskälla för organismer högre upp på näringskedjan.

Gymnasium, högskola och kvartärgeologi konsumenter

gymnasium, högskola och kvaternära konsumenter fylla i resten av ekosystemets näringskedja. Sekundära konsumenterna äter primära konsumenter, högre konsumenterna äter sekundära konsumenter och kvartär konsumenter foder på tertiär konsumenter. Som ett exempel, undersöka ett scenario där en björn (kvartär konsumenter) äter en fisk (tertiär konsumenter) som livnär sig på gräs räkor (sekundära konsumenter) som livnär sig på zooplankton (primära konsumenter) som livnär sig på växtplankton (producent).

Detritivores

Detritivores livnär sig på djurplankton, detritus, eller döda växter och djur materia. Dessa omfattar inte bara sophantering djur som krabbor eller ormvråk, men även bakterier och svampar som bryter ner döda växter och djur ärendet.

Nyckelarter

En nyckelarter spelar en avgörande roll i ekosystemet. Ta bort det från att ekosystemet kan få drastiska effekter. Till exempel, bytesorganismer en särskild art av sjöstjärnor hittades i nordvästra USA på en viss art av mussla. Den experimentella avlägsna denna sjöstjärna från vissa tidvatten pooler ledde till en drastisk stegring i musslan befolkningen, på bekostnad av ekosystemets totala biologiska mångfalden. Ett annat exempel är borttagandet av naturliga rovdjur som vargar, som kraftigt kan öka befolkningen i rådjur eller älg, vilket kan leda till förändringar i vegetationen mönster, som kan påverka ett brett utbud av andra djur, liksom hastigheten och omfattningen av naturliga processer såsom erosion.

    
    Copyright © 2011 give2all.org