välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

grunderna i HPLC

Postad av : Jonathan Nyberg

Du behöver:
vindmätare
. Fan.

HPLC, även kallad högpresterande vätskekromatografi eller högt tryck vätskekromatografi, är ett verktyg som används för att identifiera, kvantifiera, separera och rena kemiska föreningar. Det används ofta i laboratorierna på livsmedelstillverkning, läkemedels-, gruv-och medicinska företag för kvalitetskontroll och forskning. För att kunna använda en HPLC ordentligt, är det viktigt att förstå funktionen och syftet med dess grundläggande beståndsdelar.

Mobil fas

Den mobila fasen består av en eller flera reagenser som cirkulerar genom HPLC vid en förinställd flöde ränta och förhållandet. Reagenser förvaras i mobila fasen reservoarer och dras ut genom en slang från pumpen. Beroende på typ av prover, kan en isokratisk eller övertoning mobila fasen användas. En isokratisk fas har en konsekvent lösningsmedel koncentration genom hela analysen och kräver en lösning reservoar. En gradient eluering varierar koncentrationen av mobil fas baserad på ett förinställt schema.

Injektor

injektorn ritar en förinställd mängd vätska från provrör och sprutar in det i den mobila fasen som flyter genom systemet. Beroende på behov kemiska reaktion och mängden prover finns, injektionsvolymer räckvidd normalt 10 till 50 ml. De flesta moderna HPLCs är utrustade med en automatisk injektor ligger inom en temperatur-kontrollerad låda.

Pump

Pumpen är ansvarig för att sprida den rörliga fasen och provet genom HPLC-systemet. Den går vid en förinställd hastighet som bestämmer systemets tryck. Olika typer av pumpar kan användas med majoriteten pumpa vid tryck under 400 bar. Viktiga bitar av pumpen inkluderar motorn, kolv, tätning, backventiler och avluftningsventiler att direkt lösningsmedel till avfallet.

Kolumn

kolumnen är HPLC: s stationära fasen. Den ansvarar för att separera enskilda molekyler inom varje prov innan de kännetecknas av detektorn. Kolumnen är späckad med material som är utformad för att selektivt reagerar med specifika molekyler. Retentionstiden av molekyler av den stationära fasen beroende av deras affinitet för stationärt jämförelse med de mobila faserna. Beroende på analysen, omvänd fas eller normal kolumner fas kan användas.

Detektor

Detektorn är den komponent som identifierar uppsugningsförmåga eller fluorescens profil av varje molekyl som flyter genom systemet. Beroende på de molekyler som analyseras, ultraviolett, synlig eller fluorescens detektorer kan användas. Påvisande våglängd är förinställd före analysen och resulterande data som används för att skapa en spektral profil för varje kemikalie upptäcktes.

Kromatogram

Kromatogrammet är en grafisk representation av de data som samlats in av detektorn. Y-axeln visar uppsugningsförmåga eller utsläpp, medan x-axeln visar retentionstid. "Toppar" på kromatogrammet företräda en eller flera molekyler i provet. Prov information identifieras på basis av toppareorna och retentionstider.

    Previous:nothing
    Next:hur man bestämmer frekvens för soptunnor
    
    Copyright © 2011 give2all.org