välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

information om lungor

Postad av : P-O Lennartsson

Lungorna är den del av organ som ansvarar för att tillföra syre till blodet. Blodet får syre från lungorna och levererar den till resten av kroppen. Lungorna kontrolleras när en patient andas, vilket gör att membranet att trycka på den nedre delen av orgeln och expandera inre rymden i lungorna för att ta emot luft. Omvänt lungorna är ansvariga för att avlägsna koldioxid, som skickas ut ur kroppen när membranet slappnar av och patienten andas ut

Luftstrupe

Luftstrupen består av ben och brosk. Luftstrupen är också kallad "luftrör. " Detta är början på andningsorganen, vilket luft i lungorna. Luftstrupe börjar vid munnen och näsan och vertikalt sträcker sig ända ner till lungorna där det förgreningar till olika lober orgeln. Luftstrupen kan kännas i halsen som en hård slang som ligger framför matstrupen.

Lober

Lungorna är uppdelade i lober. Den högra lungan har tre lober och vänster lunga har bara två lober. Den vänstra lungan är mindre än den högra lungan. Detta för att kompensera för det område där hjärtat finns. Hjärtat sitter mellan lungorna, men dess plats är mer åt vänster, så lungan storlek är mindre. Rätten loberna är separerade som den övre, mellersta och nedre lober. Den vänstra lungan är indelad i en övre och nedre lob.

Membran

Membranet är en muskel som ligger strax under lungorna. Denna muskel kontrolleras av nervsystemet, så andas gjort självständigt och utan ansträngning. Membranet driver upp på lungorna, vilket gör den ihåliga området innanför större. När denna åtgärd sker, kroppen andas, vilket luft i lungorna genom luftstrupen och ner till alveolerna. När kroppen andas ut, den slappnar diafragman, och koldioxid frigörs.

Alveolerna

alveoler är den lilla luft säckar i lungorna. Alveolerna är de sista avgrening från luftstrupe, och de är omgivna av kapillärer. Kapillärerna utbyta syremolekyler med molekyler koldioxid. Detta utbyte är kallat "gas utbyte. " Det blod som fyller dessa kapillärer skickas från hjärtat som en del av det kardiovaskulära systemet.

Rökning och lungorna

Lungorna är mottagliga för sjukdomen, vilket gör det svårt att andas. Till exempel påverkar rökning lungorna genom att förstöra vävnad och öka slemhinnor uppbyggd i vävnaden. Människor som röker löper också risk för kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Dessa sjukdomar innefattar kronisk bronkit och emfysem, som är allvarliga sjukdomar som hämmar kroppens förmåga att andas. Allvarliga tillstånd från emfysem kan även vara dödlig om rökning fortsätter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org