välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

allt du behöver veta om promelas

Postad av : Magnus Ekblad

Nästan alla sportfiskare vet hur viktigt promelas är att vatten ekosystem och en stor fiskesäsong. Dessa fiskar är oerhört produktiv och har särskilda egenskaper. Ute på vattnet kan känna dessa egenskaper hjälpa en person att identifiera promelas jämfört med andra fiskar, och förstå beteende och habitat för dessa fiskar

Beskrivning

promelas är i allmänhet vara små fiskar. Detta är en missuppfattning. Även om vissa arter inte förblir små (så lite som två inches), andra arter kan bli upp till 50 pounds och 17 inches i längd. Alla arter har jämn våg, en enda ryggfena, och svalg "tänder" som finns i halsen och som används för att mala maten. Färgen på en elritsa varierar beroende på art, och hos män kan färgerna blir mörkare när det blir dags att leka. Promelas kan ha vanlig färg eller kan randiga eller fläckiga.

Antal arter

Sammanlagt finns 2. 100 olika arter av elritsa, 230 av dem är inhemska till Nordamerika. Specifika uppsättningar inifrån 2. 100 arter finns i en viss region. Om en ström har förmågan att upprätthålla ett brett spektrum av livet, då över ett dussin olika arter kan leva i en enda ström.

Habitat

Eftersom promelas har en sådan mängd olika storlekar, de har också ett brett olika livsmiljöer. Generellt sett är dock promelas i sötvatten strömmar. Vissa arter tål salt i små mängder, men de flesta gör det inte. Beroende på art kan promelas tolerera eller föredrar vatten som är bräckt, lerigt, klar, långsamt flytande, eller snabbt strömmande. Mindre arter kan föredra en bäck som har stenar och växter som gör det enkelt att gömma sig från större fiskar.

Diet

promelas äta en vanlig kost av mikroorganismer, alger och insekter. Förhållandet mellan dessa tre punkter varierar beroende på vad som är tillgängligt för elritsa, samt elritsa storlek.

Betydelse och användning

Eftersom många arter av elritsa är små, promelas tenderar att bli uppätna av större fisk. Detta gör de mindre arterna perfekta för att användas som agn. Större promelas, kan dock användas som livsmedel, så det är möjligt att använda promelas att fånga promelas. Promelas är viktiga för att hålla dammar klart, eftersom de äter alger, och för att kontrollera befolkningen i andra fiskar och insekter.

Pollution

promelas utgör en stor del av ekosystemet för sötvatten strömmar. Tyvärr strömmar många vara förorenade av föroreningar såsom gödselmedel, avlopp, och och industriavfall. Detta sätter många elritsa arter i riskzonen och därmed hotar den ekologiska balansen hålls i ån.

    
    Copyright © 2011 give2all.org