välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hälsoeffekter av luftföroreningar

Postad av : Annika Hultén

Luftföroreningar uppstår när luften innehåller gasform, flytande eller fasta ämnen i tillräckligt hög koncentration, som under vissa förhållanden tenderar att skada miljön och orsaka hälsoeffekter på människor. Luftföroreningar kan orsakas av naturliga ämnen som skogsbränder, vinderosion och ombud pollen eller kan orsakas av antropogena aktiviteter. Ämnen som orsakar föroreningar kallas föroreningar. Ämnen som släpps ut i luften och förorena den direkt kallas primära föroreningar. Exempel på primära föroreningar ingår kolmonoxid från bilavgaser. Primära föroreningar som genomgår ytterligare kemiska reaktioner i luften resultera i bildning av sekundära föroreningar. Exempel på sekundära föroreningar ingår fotokemisk smog

Hälsoeffekter av luftföroreningar

Effekter av luftföroreningar på hälsan kan klassificeras som kortsiktiga effekter och långsiktiga effekter. Hälsoeffekter av luftföroreningar är beroende på vilken typ av förorening, dess koncentration i luften, längd på exponering för föroreningar och individuell känslighet. Olika grupper av individer reagerar olika på luftföroreningar. Barn och äldre är ofta mer påverkade av effekterna av luftföroreningar.

kortsiktiga effekter av luftföroreningar vara irritation i ögon, hals, näsa och övre luftvägsinfektioner som bronkit och lunginflammation. Korttidsboende luftföroreningar förvärrar ofta befintliga villkor såsom astma och emfysem.

Långsiktiga effekter av luftföroreningar leda till kroniska sjukdomar som cancer, luftvägssjukdomar, hjärtsjukdomar och skador på hjärnan, nerv, lever och njurar.
Hälsoeffekter av vissa föroreningar beskrivs nedan.

Effekt av kolmonoxid

Kolmonoxid kombinerar med hemoglobin som finns i de röda blodkropparna för att minska den mängd syre som kommer in i blodet genom lungorna. När kolmonoxid kombinerar med andra haeme proteiner, orsakar det förändringar i funktioner i vissa organ såsom hjärnan, hjärt-kärlsystemet och ibland i en växande fostret. Kolmonoxid är också känt att störa koncentrationen och långsamma reflexer på människor.

Effekt av svävande partiklar (SPM)

SPM består av dimma, damm och rök. Vanliga kemikalier som utgör SPM är nickel, arsenik och bly. När dessa partiklar inhaleras, tenderar de att ackumuleras i lungorna och orsaka andningsproblem och lungskador. Sjukdomar orsakade av SPM ingår asbestos, järnlunga, silikos och byssinos.

Effekt av Bly

Långvarig exponering för höga halter av bly leder matsmältningsproblem, skador på nervsystemet, och i vissa fall, lungcancer.

Effekter av några andra vanliga föroreningar

Vid höga halter av ozon, svaveldioxid, kan flyktiga organiska föreningar orsaka irritation i ögon, näsa och hals. Exponering också resulterar i lägre resistivitet till kalla och lunginflammation. Vissa föroreningar kan också orsaka leverskador, utvidgning av artärer, lungödem och svår astma.

    
    Copyright © 2011 give2all.org