välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

en introduktion till språkbearbetning

Postad av : Camilla Näslund

För människor, att hantera språk är automatisk. Även om vi gör det varje dag, många av oss vet lite om hur våra hjärnor konverterar ljud vi hör till något förståeligt. Medan våra engelska klasser betona ordet definitioner och grammatik att göra känsla för språk, vad gör våra sinnen göra för att göra mening ur röran

Behandling Ljud

En morfem är den minsta enheten av ljud som håller mening i ett språk. (Se referens 1. ) Till exempel är "anti" prefixet (uttalas [u00E6nti]) ett morfem som betyder "inte", som används i ord som "antihjälte", "antibiotika" och "asocial. "Våra hjärnor lagra alla formlära och ord vi vet i en mental inventering kallas lexikon. (Se referens 2. )

Bearbetning Ord

När våra hjärnor hör ett morfem, de söker via sina lexikon för att hitta den mening som avses som matchar det. En enda morfem kan vara ett ord på egen hand, t. ex. [hu026Au0259rou028A] (skrivit "hjälte"), eller flera morfem kan kombineras till ett ord, som i "antihjälte. " Våra hjärnor kan också börja bearbeta och förutseende ord innan en hel morfem hörs. Detta görs antingen genom stavelse eller av mindre enheter av ljud som bildar morfem, som kallas fonem. (Se referens 2. )

Behandling grammatiska konstruktioner

grammatiska regler är en del av hur våra hjärnor vettigt av strängen morfem och ord vi hör. Använda vad den vet om ämnet, verb och objekt placering, till exempel, kan ett mänskligt sinne förstå skillnaden mellan "man biter hund" och "hund biter man". Syntaktisk parsning är ett annat verktyg våra hjärnor använder för att räkna ut vilken roll ord eller fraser i en mening, speciellt när man försöker följa grammatik ensam lämnar en mening vag eller förvirrande. I meningen "Den gamle mannen båten," vår syntaktisk parsning förmåga är det som hjälper oss att inse att ämnet är "de gamla", snarare än en "gammal man. " (Se referens 2. )

Bottom-up Processing

Bottom-up-behandling är en strategi för språk bearbetning där hjärnan beräknar språket i en exakt ordning. Sinnet processer fonem, grupperar dem i morfem, konstaterar betydelsen av morfem och grupperar dem i meningsfulla fraser och meningar. I ren bottom-up-bearbetning, fungerar sinnet bara med ljudet byggstenarna det ges. (Se referens 2. )

Top-Down Processing

En annan metod sinnet kan använda för att bearbeta språket är top-down bearbetning. Enligt denna metod vi behöver inte komplett bearbetning ljud eller morfem helt innan du börjar att bilda mening av en mening. Istället för att vänta, använder sinnet andra källor, såsom sammanhang eller kännedom om liknande situationer för att börja förutsäga ändar morfem, ord eller meningar innan de kommer ut helt talas. Att arbeta tillsammans, de två bearbetningsmetoder hjälpa våra hjärnor process språk snabbare och korrekt än antingen kan ensam. (Se referens 2. )

    
    Copyright © 2011 give2all.org