välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

daggmaskar fakta

Postad av : Jan-Olof Stoor

Daggmaskar är ryggradslösa djur som lever mestadels under jorden, där förhållandena är sval och fuktig. Deras kropp har inget skelettet. Istället består det av mjuka segment som omfattas av hårstrån som hjälper masken röra

Andning

Daggmaskar andas inte med lungor gillar däggdjur. De absorberar syre genom den fuktiga ytan av huden i en process som kallas diffusion. Om deras hud blir torr, kommer de att kvävas.

Habitat

Daggmaskar kräver en livsmiljö som håller huden fuktig. Av denna anledning är de ofta under jord i fuktig mark, i grunda vattenpölar eller under växtrester som fångar fukt.

Andas in vatten

Daggmaskar kan absorbera syre från vatten samt luft genom samma process för spridning . Men syre i vattnet rinner snabbt ut, så de kan inte överleva i den för alltid.

Reproduktion

Daggmaskar innehålla könsorganen för män och kvinnor. De parar sig genom att sträcka ut bredvid varandra i motsatt riktning för att utbyta spermier och befrukta ägget. Ett fåtal arter kan klona eller egenföretagare befrukta.

Fördelar to Nature

Daggmaskar luftas jorden av tunnling genom den. De bryter ned ruttnande material i marken, som tillverkar gjutgods som tillför näringsämnen för växter.

Fun Fakta

Daggmaskar inte komma över marken när det regnar. De dyker efter det regnar för att de gillar fuktiga förhållanden som tillåter dem att röra sig mer fritt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org