välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

heterosporous ormbunke livscykel

Postad av : Jonathan Nyberg

Växter genomgå en generationsväxling mellan två former, den diploida sporophyte anläggningen och det haploida gametophyte anläggningen. I ormbunkar är sporophyte de större form, och både sporophyte och gametophyte är fotosyntetiska.

I en homosporous anläggning, det finns en sort av spore produceras som utvecklas till ett slags gametophyte. De flesta ormbunkar är homosporous. I en heterosporous anläggning, det finns två typer av gametophytes som utvecklas från två typer av sporer

Ploiditetsgrad

En diploid cell har två uppsättningar av kromosomer. Till exempel är människokroppens celler diploida.

En haploida cell har en uppsättning kromosomer, endast hälften av det genetiska materialet i en diploid cell. Den enda haploida celler som produceras av människor spermier och ägg. När en spermie och ett ägg säkring, alla kromosomer från båda celler kombineras, och du har en diploida cell. Detta kallas befruktning, och den diploida cell som bildas genom fusion av spermier och ägg kallas zygot.

skillnad från människor, fram växter haploida sporer celler som utvecklas till haploida individer utan att genomgå befruktning. I växter, kan fritt levande individer bestå av antingen haploida eller diploida celler.

Sporophyte

I ormbunkar, är den stora lummiga planta som kallas sporophyte, eftersom det producerar sporer. På undersidan av en ormbunke blad, kan du se bruna prickar som kallas Sori, som är kluster av sporangier. Sporangier är strukturen på anläggningen som producerar sporer.

Gametophyte

ormbunke gametophyte, som producerar könsceller, är liten, obetydlig och hjärtformade. Antheridia är strukturerna på gametophyte som producerar spermier. Archegonia är strukturerna på gametophyte som producerar ägg.

I en homosporous anläggning, det finns en typ av gametophyte med både antheridia och archegonia. I en heterosporous anläggning, det finns två typer av gametophytes som utvecklas från två typer av sporer. En typ kallas megagametophyte och har archegonia att producera ägg. Den andra typen kallas microgametophyte och har antheridia att producera spermier.

Life Cycle

Först sporangier på undersidan av ormbunke haploida blad release sporer. En spor utvecklas till en haploida gametophyte, som producerar könsceller (spermier eller ägg) genom mitos. Spermierna simma till ägget och befruktning sker inom archegonium, vilket resulterar i en diploid zygot. (De spermier har flageller och kräver en film av vatten på anläggningen för att simma till ägget, så ormbunkar inte kan reproducera sig utan fukt. ) Den zygot utvecklas i sporophyte, växer ut ur gametophyte så snabbt att den river gametophyte isär och dödar den. Den mogna diploid sporophyte är en stor, lummig ormbunke anläggning. Den producerar sporer genom meios och cykeln börjar om igen.

Betydelse

ormbunke livscykel är i princip detsamma som livscykler från andra växter, såsom mossa och blommande växter, med några viktiga skillnader. I mossan livscykel är gametophyte den dominerande generationen, och sporophyte inte är fotosyntetiska eftersom det bygger på den gametophyte att ge sitt näring.

Alla blommande växter är heterosporous och gametophyte generationen är extremt minskas. Utvecklingen av pollenkorn att bära sperma kan blommande växter att reproducera utan en film av vatten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org