välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

teorin om biogenes

Postad av : Ulf Friberg

Biogenes är någon process som livsformer producera andra livsformer. Till exempel i en spindel ägg som blir andra spindlar. Detta antagande kontrasterade historiskt med den gamla tron på spontan generation, som ansåg att vissa oorganiska ämnen, ensam kvar, ger upphov till liv (som bakterier, möss och larver) på några dagar. Utgångspunkten för biogenesis hade misstänkt länge innan de slutgiltigt bevisat. En demonstrativ experiment, som visade biogenes ända ner till bakteriell nivå, uppfanns av Louis Pasteur 1859.

Tron på uralstring

uralstring är också känd som aristoteliska uralstring, efter det antika grekiska förespråkare. Den smygande och osynlighet av sådana organismer som flugor, möss och bakterier tillåts tro på spontan generation att härska i årtusenden. Banbrytande användning av den fortfarande nya mikroskop i 18th century började urholka dess trovärdighet, ser flyga ägg och bakterier under mikroskop har bidragit till att avmystifiera sin natur. Genom Pasteurs tid, hade experiment försvarat biogenesis på makroskopisk nivå. Endast mikroskopiska biogenesis lämnades att bevisa.

Makroskopisk uralstring

I 1668, riktat Francesco Redi frågan om makroskopiska uralstring när han publicerade resultatet av ett experiment där han placerade ruttnande kött i en container och som omfattas behållarens öppning med gasväv. Om gasväv var frånvarande, skulle larver växer på köttet. Om gasväv var närvarande, skulle larver växer inte på köttet, men skulle finnas på gasväv. Redi iakttog flugor deponerar äggen så nära en näringskälla som kunde nås.

Mikroskopisk uralstring

Ett sekel senare, ett experiment som utförs av Lazzaro Spallanzani år 1768 anges biogenesis på mikroskopisk nivå. Spallanzani ville undvika kontaminering genom att koka en köttbuljong i en sluten behållare. Problemet med detta tillvägagångssätt var att luften i behållaren kan splittras behållaren vid uppvärmning. Därför evakuerades han behållaren efter försegling den stängd. Buljongen inte sedermera moln med bakterietillväxt, stödja teorin om biogenes.

Kritiker ut att luft behövs för livet. Bristen på bakterietillväxt därför var antas på grund av brist på luft, inte för att bakterier sprids genom kontamination. Denna kritik stod för nästan ett sekel innan Pasteur trätt in på arenan och välte den.

Pasteurs experimentell utrustning

1859 experimentet utförs av Pasteur entydigt upphävde teorin om spontan generering på mikroskopisk nivå. Han kokade en köttbuljong i en kolv som hade en lång hals som böjda nedåt, sedan uppåt, som en gås hals. Böjen i nacken hindrade förorenande partiklar från att nå buljong och samtidigt låta den fria diffusion av luft. Det faktum att kolven tillåts för passage av luft var en design genombrott som slutligen upp kritikerna av Spallanzani.

Pasteurs kolv varit fria från bakterietillväxt så länge kolven fortfarande upprätt. Att visa var kontaminerande inslag fanns, tippade han kolven nog för buljongen sopa ut böjen i gås hals, buljong skulle då snabbt bli grumlade med bakterietillväxt.

vanlig missuppfattning

Vissa kreationister har hävdat att lagen i biogenesis underminerar evolutionsteorin och teorin om att allt liv kommer från oorganiskt material för miljarder år sedan. Men ogiltigförklarar biogenes bara teorin om spontan generation-det talar till vad som kan åstadkommas med generationsväxlingar tidsperspektiv, inte under loppet av tusentals generationer, eller miljontals år

Teorier om ursprunget. liv tar hänsyn till bristen på rovdjur och de mycket olika kemiska sammansättning av jordens atmosfär på den tiden. De anser också vad kan göras på miljontals år genom trial-and-error. Ingen av dessa anses i lagen av biogenes. Teorin om spontan generation talar av komplext liv som förekommer helt bildas i dagar, vilket teorier om livets ursprung postulat tog miljontals år av försök och misstag att bilda under förhållanden som inte längre finns på jorden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org