välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Definitionen av banor

Postad av : Stefan Svensson

En bana är den väg ett objekt följer runt ett annat objekt. Det objekt som roterar i en omloppsbana är allmänt känd som en satellit. Mindre, mindre massiva objekt kommer omloppsbana runt större och mer massiva objekt. Planeter i vårt solsystem alla omloppsbana runt solen i samma banplan i elliptiska banor. Planeter och andra satelliter i solsystemet följa Keplers lagar för planeternas rörelser för sina banor

Ellipse

De flesta satellit-och planetbanor är formad som en ellips. En ellips är i huvudsak en oval, med varje ellips med två härdar. Tänk dig att du haft en cirkel med ett centrum. Tänk dig nu att du duplicerade centrum och började dra två centrum pekar bort från varandra. Den resulterande formen skulle vara att en ellips med två härdar. Ju längre det härdar gå ifrån varandra, desto mer elliptisk eller excentriska ellipsen blir. De flesta av planeternas banor är elliptiska, men är de härdar så nära varandra att de nästan ser runda.

Keplers första lag

Keplers första lagen säger att planeterna kretsar runt solen i elliptiska orbits. The solen ligger i en av ellipsens brännpunkter, medan den andra fokuserar på ellipsen är tom. Avståndet från planet till solen ändras också ständigt på sin omloppsbana. Perihelium definieras som den punkt i banan där planeten är närmast solen, aphelium definieras som den punkt i banan där planeten är längst bort från solen. Keplers första lag rörelse gäller även månar kretsande planeter.

Keplers andra lag

Keplers andra lag anges att en planet kommer att sopa ut lika delar av en ellips med lika länge som jorden färdas i sin bana, vilket innebär att hastigheten på planeten förändringar i sin bana runt solen . Planeten kommer att resa snabbast i sin bana vid perihelium och kommer att flytta långsammast i sin bana när den är i aphelium.

Keplers tredje lag

Keplers tredje lag anges att förhållandet mellan torgen i tid två planeter ta till omloppsbana är lika med kvoten av kuber av den semi-huvudaxel. Med andra ord, hur lång tid det tar en planet i omloppsbana runt solen ökar dramatiskt med avståndet till solen. Keplers tredje lag ger oss möjlighet att beräkna perioden i år det tar en planet att bana solen. Enligt Keplers tredje lag:
Period i år u00B2=radie i AU u00B3

Barycenter

barycenter är masscentrum mellan två objekt. I verkligheten kretsar planeterna inte runt centrum av solen, men både sol och planeten kretsar kring masscentrum mellan de två objekten. Detta faktum gäller även mellan månar och planeter som de kretsar kring. Bana varje planet vickar bara lite, eftersom både månen och planeten omloppsbana runt tyngdpunkten mellan dem.

    
    Copyright © 2011 give2all.org