välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

är blå-gröna alger skadligt?

Postad av : Annika Hultén

Blågröna alger, även känd som cyanobakterier, finns runt om i världen. Används inom livsmedelsindustrin, är de flesta typer anses hjälp för djur och människor. Men andra typer producera gifter som är skadliga för människor, även de så småningom spädas ut och bryta ner. När du hittar blågröna alger i alla typer av vatten, undvik all kontakt med den, som bara titta på den kommer inte att fastställa dess toxicitet. Skälen till detta toxicitet är inte helt klarlagda

Du behöver:
tom äggkartong (återvunnet papper /kartong slag).
Vax.
Kutterspån /sågspån.
Torktumlare ludd.

Funktioner

blågröna alger, som vanliga växter, fotosyntes när solljuset är tillgänglig och använda syre när solljuset är inte tillgänglig. När blågröna alger växer till att skapa stora kolonier, kallas det algblomning, som ser ut som en matta på eller i vattnet.

En blå-gröna alger blommar varierar i längd från en dag till månader och är oförutsägbar än att kunna miljöer där en blomning sannolikt kommer att hända: varmt väder, sol, långsamma, varmt, basiskt vatten, och massor av näringsämnen på en hög nivå, bland annat kväve eller fosfor. Blomningar kan visas ovanpå vatten eller under ytan, sett eller osynliga. Eftersom de flyta, kan de röra sig.

giftfritt vattenväxter som andmat kan förväxlas med blågröna alger.

Funktion

Två huvudsakliga användningen av blågröna alger inom livsmedelsindustrin färglägger och näring. Vissa godis använda ett färgämne från blågröna alger att göra blå karamellfärg. Spirulina, ett näringstillskott, använder två blågröna alger: Arthrospira maxima, och Arthrospira platensis. Spirulina används även i akvariet, fjäderfä och vattenbruk branscher som ett fodertillskott.

Ekologisk Harm

Blågröna alger kan de-syresätta vattnet, vilket gör det omöjligt för andra typer av liv som fisk att överleva. Dessutom, när fisken äter det, får de inte mycket näring, vilket kan orsaka befolkningen att minska. Alger kan hålla solljuset från att nå vattenlevande växter som lever längre ner, som förstör ekosystemet. Sönderfallet av alger förfall bidrar också till ekologisk förstörelse.

Att behandla problemet med ALLTFÖRRIKLIG blågröna alger, använd inte algecider. Behandlingen får inte lyckas första gången, och upprepade ansökningar öka nivåerna av algecider i vattnet. Dessutom kan behandling leda till utsläpp av gifter.

Överväganden

Testning kan göras för att avgöra om en algblomning är giftig, men graden av blågröna alger är giftighet varierar beroende på väder. Vind eller regn kan snabbt ändra toxicitet nivå.

Typer

Vissa typer av blågröna alger har potential att producera gifter. Även om de har förmågan att göra det, gör de inte automatiskt producera gifter. Varför det är så är inte känd. Reaktioner vid exponering för blågröna alger toxiner kan innehålla övre andningssvårigheter eller hudirritation. Dricksvatten innehåller giftiga blågröna alger kan resultera i diarré, illamående, kräkningar och med död.

    
    Copyright © 2011 give2all.org