välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

användning av kärnenergi

Postad av : Charlotte Wannberg

Kärnenergi, som tillverkas av reaktorer som verkar över hela världen, är källan till några av världens elförsörjning. Ett annat mer nedslående användning av kärnenergi för produktion av vapen som kan storskalig förstörelse

Typer

Fission och fusion är två kärnreaktioner som kan producera stora mängder energi. Denna energi kan vara användbart i form av elektricitet. Det bör noteras att klyvningsreaktionerna är lättare att kontrollera än fusionsreaktioner. Det är av denna anledning som alla kärnkraftverk manipulera fission att producera energi.

Reaktioner

klyvningsreaktionerna innebär en uppdelning av atomer, vanligtvis uran atomer. Uppdelningen av en atom orsakar en kedjereaktion av klyvning atomer, som producerar stora mängder energi.
Fusion resultat när extremt högt tryck appliceras på två kärnor. När kärnorna är tvungna att finnas på samma plats vid samma tidpunkt, är ett nytt element bildas och intensiva mängder energi frigörs som följd. Denna process sätter igång en kedjereaktion som är svår att kontrollera. Det är därför fusion inte har så många bra ansökningar som fission gör

Program

klyvningsreaktionerna används för att omvandla vatten till ånga. Ångan orsakar turbiner flytta och el produceras. Den el som kommer från innehåller klyvningsreaktionerna används för att förse konsumenterna med kraft. Båda typerna av kärnreaktioner kan användas för att leverera ubåtar och hangarfartyg med kraft. Fusion och fission reaktioner även utnyttjas vid tillämpningen av kärnvapen.

Använd per land

Flera länder har utnyttja kraften av kärnkraft i årtionden. Vissa länder använder kärnkraften mer än andra. Litauen genererar mer än 80 procent av sin el från kärnkraft. Frankrike producerar nästan 80 procent av den el man använder från kärnkraft. Förenta staterna och Storbritannien genererar drygt 20 procent av sin el från kärnkraft.

Historia

Den första operativa kärnreaktor byggdes i Idaho 1951. Under 1957 utfördes cirka 10 kärnkraftverk i bruk eller som byggs runt om i världen. Under 1984 fanns det cirka 345 anläggningar i drift. Som av 2007 var 439 kärnreaktorer agerar globalt, enligt Internationella atomenergiorganet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org