välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför ping pong bollar studsa?

Postad av : Magnus Ekblad

Du behöver:.
tom äggkartong (återvunnet papper /kartong slag)
Vax.
Kutterspån /sågspån.
Torktumlare ludd.

fysik hos en studsande boll

Ping pong-bollar är små bollar med en fantastisk studs förmåga. Dessa små vita klot är ihåliga på insidan, liten i storlek, och utgöras av sällan använda plastmaterial som kallas celluloid. På grund av deras unika egenskaper, dessa bollar studsar bättre än många gummi kulor, men är ändå en bråkdel av storlek och vikt, vilket gör dem idealiska för inomhus spel.

Eftersom ytan av en ping pong boll är hård och fjädrande, förlorar det mindre energi än en mjukare boll skulle då studsar mot en hård yta. Ju mer energi bollen sparar, desto högre efterföljande studsa kommer att bli. När du studsar en boll ping pong på hårda ytor som ett bordtennisbord eller ett klinkergolv, kommer du att märka hur högt den flyger, särskilt som mer styrka tillförs. Men om du försöker studsa denna boll på en mjukare yta, t. ex. en madrass eller en heltäckningsmatta, kommer duken absorberar den energi som bollen bevaras, vilket kan göra att studsa mindre eller inte alls.

Ur fysik perspektiv kommer studsa förmåga en boll beror både på storlek och material av den faktiska bollen liksom ytan den tappas på. Tack vare sina små yta, ping pong bollar upplever också mindre luftmotstånd när de är luftburna. Slutligen ping pong-bollar är ihåliga på insidan, vilket gör dem extremt lätt, vilket även det stöd i att spara energi när de studsar.

Material av en Ping Pong Ball

Ping pong-bollar är framställda av celluloid, en lätt, flexibel plast. En amerikansk uppfinnare, John Wesley Hyatt, upptäckte detta material i slutet av 1860-talet efter att han experimenterade med en blandning av cellulosa nitrat och kamfer. Även om det är en tuff, billig produkt, celluloid också extremt brandfarliga grund av instabila egenskaper. Ursprungligen Hyatt ville använda celluloid att ersätta dyr elfenben i biljard bollar, men han upptäckte det eldiga fara när biljardbollar gjorda med celluloid exploderade vid kolliderar. Celluloid användes senare för en mängd olika produkter, inklusive kammar, halsband, fotografi film, och leksaker, men det var sakta ersatts av nyare syntetiska polymerer. Idag är celluloid används främst vid tillverkning av pingisbollar, och eftersom det är mycket lättare än andra material och har stor draghållfasthet (orsakar ytan förbli stel efter stöt), gör det bollarna att flyga vid nedslaget.

Resultatet

Ping pong bollar verkar vara bouncier än de flesta bollar på grund av relativ storlek, material som de är gjorda av, de ytor som de vanligen som fälldes över, och eftersom de är ihåliga på insidan. Även tyngre gummibollar brukar studsa bättre än lätta bollar, gör celluloid ping pong bollar utföra ganska bra, eftersom det är hård och fjädrande samtidigt. Däremot studsa dessa bollar inte bra på alla underlag. Till exempel, om du studsa både ett bowlingklot och en ping pong boll på en studsmatta, kommer bowlingklot studsa betydligt högre. Detta beror på Newtons andra lag, som säger att accelerationen av ett objekt är direkt proportionell mot nätet kraft verkar på föremålet och omvänt proportionell mot objektets massa. Ett bowlingklot kommer att accelerera snabbare det eftersom det har en större massa än ping pong boll, vilket gör en skillnad när det droppas på en spänstig, mjukare yta, eftersom mer energi kan återföras till bollen.

Varning

Trots att celluloid är extremt flexibelt, det är också känsliga för sprickbildning eller splittras om för mycket kraft används. Om du träffar en boll ping pong med ett tungt föremål, eller om du slår den för hårt, bollen kan spricka eller buckla, förhindrar att den studsar också. Ping pong bollar är också brandfarligt, och bör inte placeras i närheten av öppen eld. Direkt värme kommer att göra dem fräsa, spricka eller explodera.

    
    Copyright © 2011 give2all.org